Konačno smo otkrili zašto izumiru čitave kolonije pčela!'

Forum udruge pčelara Međumurske županije Čmela namjenjen temi "Pčelarski spomenki"
barni 01
Čmela član
Čmela član
Postovi: 1549
Pridružen: 24 Pro 2011, 19:21
Skype: mbaric10
Pčelarska udruga: čmela
Lokacija: donje međimurje
Kontakt:

Konačno smo otkrili zašto izumiru čitave kolonije pčela!'

Post: #15623 barni 01
31 Srp 2015, 23:46

UGLEDNI ZNANSTVENICI 'Konačno smo otkrili zašto izumiru čitave kolonije pčela!'


BORBA SA BOLEŠĆU KOJA JE POHARALA ČITAVE POPULACIJE Znanstvenici ugrađuju pčelama mikročipove
ZALEPUGIN 'Mogu spasiti svijet od izumiranja pčela! Nakon 10 godina rada imam dokaz da moj patent djeluje'
Studija je krivo protumačena, pomor pčela NE uzrokuju mobiteli
Znanstvenici s Harvarda proučavali su, naime, kako dvije vrste neonikotinoidnih pesticida u malim količinama - imidakloprid i klotianidin - utječu na 18 zdravih košnica tijekom zimskog perioda, kada se obično događa izumiranje.

Rezultati istraživanja bili su poražavajući - ustvrdili da je izloženost pčela neonicotinoidima, koji djeluju kao nervni otrovi i imaju slične učinke kao nikotin, najvjerojatnije glavni krivac za takozvani Poremećaj kolapsa kolonije iliti CCD poremećaj.

Poremećaj kolapsa kolonije prvi je put zabilježen u Americi 2006. godine. Otada se masovnom izumiranju pčela pripisivala složena kombinacija faktora, uključujući razne bolesti, parazite, lošu ishranu, kao i stres koji proživljavaju godišnje dok ih u kamionima prevoze s mjesta na mjesto kako bi oprašivale voćnjake.

Mnogi znanstvenici smatrali su kako sve to, uz pesticide, uzrokuje CCD fenomen.

Nova studija pak tvrdi kako dugotrajna izloženost malim količinama neonikotinoidnih pesticida ne ugrožava pčelinju otpornost na bolesti. Naime, košnice su bile jednako bolesne kao i dok nisu bile izložene pesticidima - što implicira da 'neonicotinoidi pokreću određeni biološki mehanizam koji, u konačnici, vodi do CCD-a', tvrde znanstvenici.

Košnice su u listopadu 2012. godine postavili na tri lokacije u Massachusettsu. Na svakoj lokaciji, pčele u četiri košnice hranili su kukuruznim sirupom 'začinjenim' neonicotinoidima, dok su takav tretman u preostale dvije košnice izostavili.

Do proljeća 2013., kazali su znanstvenici, polovica pčelinjih kolonija tretiranih pesticidima napustila je košnice, dok one pčele koje su ostale u njima nisu bile u dobrom stanju. Saća su bila vrlo mala, a unutra nije bilo matice ili pak novorođenih pčela.

Samo je jedna od kolonija koje nisu bile izložene neonikotinoidnim pesticidima izumrla, no pčele nisu nestale kao u slučaju CCD poremećaja, već su bile u košnici, a smrt je prouzrokovao parazit.

Još nije poznato koju točno ulogu neonicotinoid ima i zašto pčele napuštaju košnice tijekom zime - znanstvenici ističu da bi moglo biti povezano sa smanjenjem neuroloških funkcija pčela, te kako neonicotinoidi vjerojatno utječu na pamćenje. Pretpostavljaju da se pčele, kada odu iz košnice, ne znaju više vratiti - izgube se, što bi objasnilo zašto ih pčelari ne mogu naći mrtve.

Tri neonikotinoida trenutno su zabranjena u Europskoj uniji, no u SAD-u još uvijek su u širokoj uporabi. Većina, primjerice, kukuruza posađenog u Americi tretira se neonikotinoidima. Unatoč tome što pčele ne oprašuju kukuruz, izložene su kemikalijama budući da pelud kukuruza pada na obližnje cvijeće i druge usjeve.

Ova bolest prijeti kompletnoj svjetskoj populaciji pčela, a predviđa se da bi nestankom pčela na svijetu nastupila glad jer su ovi mali insekti glavni oprašivači.

Povratak na “Pčelarski spomenki”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 1 gost