Studeni u pčelinjaku

Teme vezane uz radove u pčelinjaku tijekom Studenog (lat.November)
Administrator
Administrator/ica
Administrator/ica
Postovi: 83
Pridružen: 30 Kol 2010, 08:48
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: EU
Kontakt:

Studeni u pčelinjaku

Post: #13097 Administrator
31 Lis 2013, 18:33

U studenom pčele polako počinju svoj "zimski san". Pčelari su do sada već trebali izvršiti sve potrebne korake vezane uz uzimljavanje pčelinjih zajednica. Otvaranje košnica od ovog mjeseca više se ne prakticira kod imalo ozbiljnih pčelara. Ovisno o godini i lokaciji izlaze iz legla i posljednje pčele koje će dočekati toplije proljetne dane i odhraniti prve generacije pčela u idućoj godini. Kod malo slabijih košnica sa manjim brojem pčela to se već dogodilo ranije, dok se kod jačih događa upravo tijekom studenog. U jesenima koje su toplije i vremenski stabilnije taj se dogaaj dešava kasnije, a u hladnijim prema prirodnom bioritmu pčela ranije.

Pčele kao što smo već naučili ulaze u klupko na temperaturama od 9-12°C što opet ovisi o jačini svake zajednice. Pa tako dok u proljeće i za vrijeme zimskih pročisnih letova nešto slabije zajednice izlaze ranije, a jače kasnije, kod ulaza u klupko je situacija obratna. Jače će zajednice u klupko ući kasnije od slabijih - sa manjem brojem pčela i kod njih su mogući izleti na temperaturama do 10 ili 11°C.

Ukoliko u ovom ili idućim mjesecima postoje velike oscilacije u dnevnim i noćnim temperaturama pčele će shodno tome širiti i skuplati klupko, izlazit će češće na pročisne letove. To je naravno s jedne strane dobro, međutim tada pošto su aktivnije trošit će više i brže pripremljene zalihe hrane.

Iako mnogi pčelari upravo u studenom mnogi i prije počinju sa utopljavanjem zajednica, moje je mišljenje da je do veljače bitnije osigurati pravilnu ali ne i prejaku ventilaciju košnice. Pčelama hladnoća smeta manje od moguće vlage koja se može javiti u košnici. Trpanje na desetine kilograma novinskog papira oko i na košnicu ne samo da nije estetski lijepo već je i nepotrebno. Košnica bi trebala biti utopljena na način da sa vanjskih stranica gubi što manje topline. To se radi jedino zbog legla, a sada novog legla više neće biti dakle utopljavanje u studenom je potpuno nepotrebno.

U početku studenog dovršavamo uzimljavanje zajednica, prije nadolazećih zimskih dana završavamo uređenjem okoliša pčelinjaka, u slučaju snježnih padavina čistimo leto košnice, po potrebi vršimo tretiranje zajednica protiv varroe, počinjemo sa pretapanjem voska, osiguravamo mir u pčelinjaku i slično. Svi radovi uglavnom se preusmjeruju na radove sa opermom u radioni van dohvata samih uzimljenih košnica. Počinjemo sa obnovom nastavaka ili praznih košnica izvan pčelinjaka okvira i slično.

Ne treba zanemariti potrebu stalne edukacije pčelara na organiziranim seminarima i predavanjima koje pripremaju pčelarska društva. Ukoliko na samom predavanju i ne naučite ili čujete ništa novo, vrijedno je izmjeniti pokoje iskustvo sa ostalim pčelarima. Tajne u pčelarstvu danas u vrijeme interneta vrlo su rijetke pa se tako i nadam da i na ovim stranicama možete ili naučiti ili obnoviti stječeno iskustvo. Mlađi pčelari, ne po godinama već po pčelarskom stažu, nerijetko već nakon 2-3 godine misle da su naučili sve o pčelama. Nitko na svijetu o pčelama ne zna sve, upravo suprotno, o pčelama svi mi znamo vrlo malo usprkos činjenici da je pčela medarica jedan od najproučavanijih insekata današnjice.

gregor
kućna pčela
kućna pčela
Postovi: 49
Pridružen: 03 Kol 2012, 16:15

Re: Studeni u pčelinjaku

Post: #13099 gregor
01 Stu 2013, 13:07

A ja ću za koji dan vrcat med od vriska,rekao mi je jedan stariji pcelar da u njegovoj 30 godišnjoj karijeri pčelara nije bilo ovakve jeseni i ovakvog medenja vriska na otoku Braču. Kad nemamo bagrema imamo vriska svaka zajednica mi je napunila i zatvorila sve okvire. Da je bilo znat pa im stavit jos jedan nastavak.

bagremac
kućna pčela
kućna pčela
Postovi: 60
Pridružen: 06 Sij 2011, 16:54

Re: Studeni u pčelinjaku

Post: #13100 bagremac
01 Stu 2013, 17:14

gregor je napisao:A ja ću za koji dan vrcat med od vriska

E nisu svi te sreće no ostavi malo i za pčele ;)

Korisnički avatar
Palestinac
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 1829
Pridružen: 21 Lis 2010, 19:48
Lokacija: Sl. Brod

Re: Studeni u pčelinjaku

Post: #13101 Palestinac
01 Stu 2013, 19:40

gregor je napisao:A ja ću za koji dan vrcat med od vriska,rekao mi je jedan stariji pcelar da u njegovoj 30 godišnjoj karijeri pčelara nije bilo ovakve jeseni i ovakvog medenja vriska na otoku Braču. Kad nemamo bagrema imamo vriska svaka zajednica mi je napunila i zatvorila sve okvire. Da je bilo znat pa im stavit jos jedan nastavak.
I ja ću vrcat za oko 6 mjeseci ako sve bude ok a ti pripazi na grabež za svaki slučaj.

gregor
kućna pčela
kućna pčela
Postovi: 49
Pridružen: 03 Kol 2012, 16:15

Re: Studeni u pčelinjaku

Post: #13102 gregor
01 Stu 2013, 22:06

Mislim uzet samo ovim malo jačima okvir dva meda a ostalo neka im ostane.

Korisnički avatar
Palestinac
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 1829
Pridružen: 21 Lis 2010, 19:48
Lokacija: Sl. Brod

Re: Studeni u pčelinjaku

Post: #13104 Palestinac
02 Stu 2013, 16:34

gregor je napisao:Mislim uzet samo ovim malo jačima okvir dva meda a ostalo neka im ostane.
Ma samo udri ,ovdje kod nas u Slavoniji vrcanje sad ,to je u sferi mašte.Paša ne postoji,pčele uglavnom ne lete ,tek izviruju ,a otvaranje košnice i vađenje okvira je ruski rulet.Neki dan sam izvadio vrećicu umeljanu medom i objesio na drvo ,za pet minuta gore je bio "roj" pčela.Za kraj ,savjet onima čiji su pčelci nespremni za zimu.(tanki s medom)Može se ,ili moglo se ovih lijepih dana staviti vrećice s 3-4 l gušćeg sirupa pa nek prenesu u saće .Nije to dobra praksa al spašava pčele osim toga moguće je i vrećice kristaliziranog meda ili pogače što je nekima praksa iako ne bi trebala biti.


Povratak na “Radovi u Studenom (lat.November)”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 1 gost