Prihrana pčela na kraju sezone

Teme vezane uz radove u pčelinjaku tijekom Kolovoza (lat. Augustus)
Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Prihrana pčela na kraju sezone

Post: #13668 akarlovic
08 Velj 2014, 15:58

Med

Iako pčele poizvode med kako bi u vremenu kada nema nektara imale hranu, med nije uvijek najbolja opcija za hranjenje pčela.Med je namirnica koja je u košnici uskladištena na način da se neće pokvariti, pčele su u tom djelu najveći odnosno najsposobniji svjetski skladištari te vrijedne namirnice. Više od meda, kada imaju prilike, pčele više vole i jedu nektar. Med se za dohranu i prihranu pčela koristi isključivo iz vlastitog pčelinjaka, nikako i nikad kupljen u tu namjenu. Kupljen med može sadržavati zarazu koja je za ljude sigurna ali za pčele može biti katastrofalna.

Šećerni sirup

Pčelar drži pčele najčešće jer od njih ima direktne koristi, drži ih se i iz "ljubavi" prema pčelama i prirodi ali korist je opcija br. 1 uza bavljenje pčelama. Nakon vrcanja meda po završetku neke određene paše a ovisno o području i dobro je pčele malo prihraniti tada pčelar pribjegava umjetnim zamjenama za med odnosno imitaciji nektara u prirodi kako ne bi u zajednici koja je vrijedno radila nastala iznenadna nepotrebna glad. Pčele se prihranjuju i kada se ne vrca u ekstremnim uvjetima kada im je prirodni izvor nektarne paše nedostupan. Prihrana se koristi i kada želimo maticu potaknuti napojačano zaljeganje jer uzgoj legla opada opadanjem izvora hrane. Neke vrste meda imaju sastav koji je teže probavljiv, a kako se danas većinom u pčelarstvu vrši vrcanje svake dostupne paše nema mješanja vrsti unutar košnica pa za pčele to također može predstavljati određen problem. Sirup spravljen od šećera tada se čini kao bolja opcija za hranu medonosnim pčelama na našem pčelinjaku. U stvari pčele bi kod ozbiljnog pčelara uvijek trebale imati određene zalihe meda koji su same proizvele od prikupljenog nektara u prirodi. Pčelama taj posao ne pada teško, naprotiv na njega su toliko navikle da kada paša izostane nemirno i besposleno lutaju od dosade. Iako neki pčelari koriste razne vrste slatke melase ona se u pravilu ne preporuča jer može sadržavati nečistoće koje pčelama štete. Šećer u prahu ne bi smio imati dodatke koji spriječavaju zgrušnjavanje jer oni su također potencijalna pčelinja opasnost. Iako u svijetu ima brojnih recepata koji su bazirani na masu, najbolja je opcija koristiti volumen kao mjeru za određivanje recepture, no odaberete li masu nećete pogriješiti.

Sirup 2:1 ili dvije litre šećera i litar vode. To je sirup prikladan za prihranu nakon zadnjeg vrcanja ili ukoliko pčelama nedostaje unosa iz prirode. Dva dijela šećera u odnosu na jedan dio vode teže je otopiti nego kad je u pitanju omjer 1:1 tako da tu voda treba biti mlaka no također nemojte raditi s pretoplom ili kipućom temperatura do 25°C je sasvim dovoljna.

Priprema prema opisanoj recepturi nije komplicirana i ne oduzima vam previše vremena da bi morali raditi neke velihe zalihe...
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!

Povratak na “Radovi u Kolovozu (lat. Augustus)”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 2 gosta