Radovi u pčelinjaku - kolovoz

Teme vezane uz radove u pčelinjaku tijekom Kolovoza (lat. Augustus)
Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Radovi u pčelinjaku - kolovoz

Post: #7474 akarlovic
23 Srp 2012, 07:54

Kolovoz je posljednji od tri ljetna mjeseca, a pčelari ga smatraju početkom pčelarske godine jer tada počinje intenzivna priprema za zimu. Glavne pčelinje paše su uglavnom završile, te ovisno o vremenskim uvjetima u predstojećem razdoblju još se može vrcati livada, zlatošipka, vrijes i metvica. Kolovoz predstavlja vrijeme godišnjih odmora, međutim u pčelarstvu se kolovoz smatra kao mjesec kada prelazimo u novu pčelarsku godinu pa i tada ima nezaobilaznih radova.

Jedan od glavnih razloga je da tada pčele počinju pripreme za ulazak u zimu pa je leglo koje sada počinje vrlo bitno jer će prezimiti i na proljeće odgojiti novu generaciju pčela sa kojima ćemo dalje pčelariti. Iz svakg jajašca koje matica položi u mjesecu kolovozu izlaze mlade pčele koje moraju preživjeti zimu i zbog toga u tim leglima ne smije biti varroe dakle zaštitu protiv varroe počinjemo obavljati već krajem srpnja i provodimo je dalje tijekom kolovoza. Matica u ovom mjesecu postepeno smanjuje zalijeganje, ponekad je to pojačano upotrebom nekih sredstava protiv varroe (CheckMite i sl.) jajašca pa je možemo i malo "stimulirati" za taj posao dodavanjem sirupa u omjeru 1:1 kako bi imala osječaj normalnog unosa. Dakako rad sirupom mora biti precizan i bez proljevanja da ne izazovemo grabež jer već samo duže otvaranje košnice je u ovom mjesecu pomalo rizično.

Vrućine i suše koje su u kolovozu već uobičajene za RH osobito područje Dalmacije i otoka treba shvatiti ozbiljno te pomoći pčelinjem nagonu u održavanju temperature košnice. Održavanje higjenskih pojila te redovito mijenjanje i dopunjavanje vode treba biti sastavni dio posjeta pčelinjaku tijekom cijele sezone, pa to ne treba nadam se posebno ni isticati u ovom tradicijski najtoplijem mjesecu u godini kada je voda u pčelinjaku osobito važna.
Priprema sirupa za stimulaciju matice: Početkom kolovoza dodajemo svakom pčelinjem društvu obogačenu pogaču ili šećerni sirup.
Prilikom dodavanja sirupa oprez: da ne izazovete grabež, slučajno proliven sirup po vanjskom dijelu košnice obilno isprati vodom. Posebnu pažnju prije dodavanja surupa u hranilice obratiti na njenu ispravnost kako ne se bi iz hranilice sirup izlijevao po pčelama ili košnici.

Priprema sirupa
U 6 litara vode otopimo 4 kg šećera. U dobijenu smjesu dodamo svježe prikuplenu pelud koju prethodno otopimo u malo vode i 3-5 grama limunske kiseline.
Omjer voda/šećer možemo i mijenjati prema tome želimo li rijeđi ili gušči sirup, ovisno o tome želimo li da pčele unose više ili manje peludi.
Ako pčelama pripremimo rijeđi sirup one će unositi više peludi, kod gušćeg će sirupa pčele blokirati maticu medom koji smještaju u blizini legla.

Prihranu pčela završavamo do kraja kolovoza-sredine rujna, ovisno o vremenu jer u slučaju da nastavimo sa prihranom matica će i dalje nastaviti sa zalijeganjem što nije preporučljivo znamo li da ciklus razvoja pčele traje oko 20 dana. Na to treba obratiti pozornost.

Mogućnost sigurnije prihrane bez da izazovemo grabež proljevanjem ili curenjem sirupa: Karnister napunimo do polovine i stavimo ga u duboku podnicu ili u prazan nastavak / polunastavak iznad ili ispod nastavaka sa medištem-plodištem što se može vidjeti na slikovnom prikazu ispod....
Dobra se priprema pčela za ulazak u zimu radi i konzumnim šećerom, koji se samo sipa po hranilici kako je šećer hidroskopan sakupit će vlagu iz košnice na sebe pa pčele u nedostatku nektarne paše ližu takvu ljepljivu slatku tvar. Što više ima otvorenog legla u košnici vlaga je veća a nedostatak nektarne paše rezultira brzim trošenjem šečera koji smo im nastavili, ima li paše ščele ga neće dirati. Stimulacija konzumnim šećerom je slaba ali stalna.
Slika
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!

Povratak na “Radovi u Kolovozu (lat. Augustus)”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 1 gost