Lipanj (lat. Junius)

Teme vezane uz radove u pčelinjaku tijekom Lipnja (lat. Junius)
Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Lipanj (lat. Junius)

Post: #11638 akarlovic
01 Lip 2013, 10:02

http://www.pcelarstvo.hr/index.php/pcel ... 274-lipanj
Lipanj u pčelinjaku znači mjesec vrcanja, formiranja umjetnih rojeva i rojenja. U lipnju ovisno o podneblju zaršava bagremova paša pčelama olakšavamo bržu preradu nektara bagrema u med otvaranjem leta i osiguravanjem prozračnosti u košnici.
Kada pčele poklope barem 1/2 ili još bolje 2/3 okvira, iste vadimo i pripremamo za vrcanje. Još za vrijeme prerade bagremovog nektara u med u slučajevima kada selimo košnice na drugu lokaciju vršimo završne pripreme oko prijevoznog sredstva i samih košnica. Kod seljenja pčela u druge županije treba obratiti pažnju na zakonske regulative seljenja, odnosno najaviti svoj dolazak na određenu lokaciju prije selidbe "pašnom povjereniku" ili u slučaju da selite na svoj teren/zemljište ili u dogovoru sa vlasnikom zemljišta odmah nakon smještanja pčelinjaka.

Kod seljenja pčela nije naodmet prije svega provjeriti da li je područje na koje selimo za vaše pčele zdravstveno ispravno odnosno da nije kojim slučajem zabranjen tranzit pčelama zbog mogućih zaraznih bolesti. Kod odabira lokacije treba imati u vidu i udaljenost od određene pčelinje paše i drugih pčelinjaka. Većom udaljenošću pčelinjaka od područja medenja prinosi padaju, tako recimo sama iskorištenost pčelinje paše na udaljenosti prema nekim istraživanjima od 1000 m iznosi svega 45 %, iskorištenost na udaljenosti od 1500 m opada za sljedećih 15% pa ona iznosi samo 30 %. Kod udaljenosti od 500 m iskorištenost iznosi 70-75 %. Sve to također se odnosi naravno i na stacionirane pčelinjake pa tako i te podatke treba imati u vidu kod podizanja stacioniranih pčelinjaka.

Sami radovi oko košnica slični su mjesecu prije. Kod radova oko košnica dobro je i poželjno imati već pripremljene razrađene satne osnove tako da sam prijelaz završetak bagrema - seljenje bude što brži. Lokacije za seljenje obično se određuju unaprijed da bi izbjegli prevelik broj košnica na pojedinom području dok druga ostaju nepokrivena. Nažalost kod nas još uvijek nema relevantnih informacija o medenju biljaka, ali informacije o pojedinim pašama možete potražiti kod lokalnih pčelinjih društava ili pčelara. Tako je za svaku pohvalu organiziranost pojedinih pčelarskih društava koje prikupljene informacije staviljaju na uvid putem na web stranica iako u tom dijelu treba pčelarima dodatna edukacija kako kod objave tako i kod čitanja podataka medenja.

U mjesecu lipnju počinju veće dnevne i noćne temperature pa treba obratiti posebno pozornost na zalihe čiste vode u našim pojilicama na pčelinjacima. Poželjno bi bilo da su pojilice smještene barem desetak metara od samih košnica te da su ako nije moguće stalno barem tijekom sredine dana djelomice u hladu.

Spriječavanje rojenja vršimo na način da matici prije svega pružamo dovoljno prostora za polaganje jajašca, u medišnim nastavcima također pokoji okvir uvijek neka bude sa satnom osnovom kako bi takozvane "kučne pčele" imale prostora za lučenje voska iz svojih voštanih žlijezda.


Slika
Uobičajeni radovi u lipnju znače kao i u ostalim mjesecima pčelinje paše:

  • Održavanje stalne zalihe sviježe vode u higjenskim pojilicama
  • Održavanje i uređenje okoliša pčelinjaka
  • U slučajevima seljenja košnica na druge paše priprema istih za selidbu
  • Uzgoj matica za svoje potrebe
  • Priprema i vrcanje bagremovog meda
  • Kontrola rojivosti košnica i spriječavanje rojenja
  • Stavljanje poluokvira ili polovičnih satnih osnova za bološko suzbijanje varroe
Tabla za označavanje pčelinjaka trebala bi biti uočljiva svatko sam sebi može sa malo truda napraviti od dva komada stakla i isprintanog sadržaja svoju tablu, evo nekih prijedloga (klik na link za ispis):
download/file.php?id=897&mode=view/pcelinjak.jpg
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!

Korisnički avatar
Palestinac
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 1829
Pridružen: 21 Lis 2010, 19:48
Lokacija: Sl. Brod

Re: Lipanj (lat. Junius)

Post: #14718 Palestinac
25 Lip 2014, 18:36

Pod radovima u lipnju ,u kontekstu ove lude sezone a vezano za stacionirane pčelinjake,par stvari.Pored redovnih provjera zajednica , matice - kod izrojenih i rojeva drugaka na sparivanje i kvalitet nesenja, provjerit zalihe i ne dozvolit oskudicu hrane nikad i ne oslanjat se na prirodu i čuda.Sanirat sve nenormalne pčelce - spajanjem - ukidanjem - izmjenom matice itd.Sve pčelce od kojih se ne očekuje vrcanje , tretirat protiv varoe a ni s medarima ne treba čekat još dugo.Ukratko ,to je to a ukoliko se i dogodi čudo da natuku viškove meda nek zimuju s njim , otet ćemo im na proljeće možda.


Povratak na “Radovi u Lipnju (lat. Junius)”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 1 gost

cron