Travanjski poslovi u pčelinjaku

Teme vezane uz radove u pčelinjaku tijekom mjeseca Travnja (lat. Aprilis)
Korisnički avatar
jura
kućna pčela
kućna pčela
Postovi: 56
Pridružen: 07 Pro 2011, 20:02
Lokacija: Zlatar

Re: Travanjski poslovi u pčelinjaku

Post: #10849 jura
13 Tra 2013, 22:05

Neznalica je napisao:
Palestinac je napisao:Jura,tu zajednicu prije spajanja još jedanput detaljno pregledaj okvir po okvir i ukoliko nađeš kakvih matičnjaka poništi ih,pogledaj još dal ima maticu i ukoliko nema ,preko novina stavi na neku jaku zajednicu ,malo po sredini zaderi papir.


Slažem se, majstore. Ja sam mu odmah skrenuo pažnju slično:

Jura, ako si siguran u svoj pregled, onda ide novina preko nastavka dobrog društva na koje ćeš dodati to bezmatično, malo novinu zasijeci na nekoliko mjesta da se lakše probiju ka gore i dodaj bezmatičnu.


Ono: "Jura, ako si siguran u svoj pregled," značilo je da još jednom provjeri ima li maticu. No, nisam htio direktno reći jer i sam znaš, a ja sam dosta puta doživio, da se neko naljuti kad mu daš savjet, primjedbu ili nešto upitaš, a sve s najboljom namjerom.

Pozdrav, svako dobro!


Nema ljutnje :) ali ni matice, samo višak trutova :cry:

Neznalica
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 981
Pridružen: 07 Sij 2013, 02:26

Re: Travanjski poslovi u pčelinjaku

Post: #10856 Neznalica
13 Tra 2013, 23:01

Jura:
Nema ljutnje :) ali ni matice, samo višak trutova :cry:


E, ako je tako, onda je problem riješen - spajanje.

Pozdrav, svako dobro!

Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Re: Travanjski poslovi u pčelinjaku

Post: #10861 akarlovic
14 Tra 2013, 07:21

Dakle slažemo se napokon da usprkos rizicima neke vlastite pčelinje zajednice ipak treba spojiti kao što je to slučaj ovdje jer bi inače nestale ili postale "slabići" za odstrijel. Svatko danas može pregledom zajednice sa kolikom tolikom sigurnošću utvrditi da li mu je ta košnica potencijalna opasnost koju ne treba spajati.
Tehnologiju "Novinski papir" inače možemo koristiti i kod formiranja nukleusa kada dodajemo okvire s leglom i pčelama iz različitih košnica. Sasvim je nebitno naravno koja izdavačka kuća tiska te dnevne ili tjedne novine. :D
Kod nukleusa se koristi malo drugačije, novinski se papir stavlja okomito uz okvir i pričvršćujemo ga pribadačama. List samo treba tada odrezati ovisno o okviru tj. košnici da bude veličine okvira. Najčešće je to naravno nepotrebno, jer kod spajanja na takav način večina starih pčela vrača se u košnicu iz koje smo ih izvadili a mlade kučne pčele ostaju sa leglom.
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!

Neznalica
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 981
Pridružen: 07 Sij 2013, 02:26

Re: Travanjski poslovi u pčelinjaku

Post: #10885 Neznalica
15 Tra 2013, 09:19

Akarlovic:
Dakle slažemo se napokon da usprkos rizicima neke vlastite pčelinje zajednice ipak treba spojiti


I prije ovoga smo se složili, samo što treba četvere oči otvoriti u pogledu bolesti. Naravno da sada idu i nužna spajanja, i pojačavanja, i proširenja, i izjednačavanja itd, dakle sve ono što predstojeći BUM (nadam se) zahtijeva.

Upravo juče završio sam veliki detaljni pregled. Imao sam i asistenta (propčelario ga). Zadovoljan sam, obzirom na moje uslove. Društva se kreću od 5 do 11 ulica. U pravilu, oko 5 ramova odličnog zatvorenog legla (nisu to više ni pleskice ni pleske, nego ono pravo leglo). Otvorenog legla u svim stadijima 1-2 rama. Hrane ima dovoljno, a vidan je i novouneseni blješteći nektar (otprilike veličine moje pleske). Do danas jedno stradalo, a sa još dva nisam zadovoljan, no niti ću ih pojačavati niti spajati: posmatrati pa kasnije odlučiti. Bilo je rotiranja, presortiravanja ramova, negdje već nadomak blokade polenom, ima gornjih zaperaka (traže proširenje), pa čišćenje... Sad znam tačnu startnu poziciju. Bio sam obećao slike, ali nisam nijednom škljocnuo, a nije mi ni padalo napamet jer smo baš momački i žurili i radili. Uvijek ti neka sitnica oduzme vrijeme, a nećeš da je zaobiđeš. Bojao sam se da temperatura ne spadne naglo pa da moradnem prekinuti. Uspjeli smo završiti sve. Budući skori radovi? Ako se koliko-toliko ustabili vrijeme, ove sedmice će dobiti triput sirup i to: 1. po 2 dl, 2. po 0,5 l i 3. po 1l i fertik. Tokom vikenda proširiti, a kasnije ide startni poredak za medobranje (nadam se da će ga biti). Umorio sam se! Ili to nije umor, nego samo opomena da više nisam mlad.

Pozdrav, svako dobro!


Povratak na “Radovi u Travnju (lat. Aprilis)”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 1 gost

cron