Siječanj (lat. Januarius)

Teme vezane uz radove u pčelinjaku tijekom mjeseca siječnja (lat. Januarius)
Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Siječanj (lat. Januarius)

Post: #8958 akarlovic
29 Pro 2012, 08:35

Slika
U našim kopnenim krajevima siječanj je obično pravi zimski mjesec s temperaturama koje često ne prelaze 0°C. Zbog takvih niskih temperatura pčelinje zajednice su u stanju mirovanja unutar klupka, a sami pčelari više se bave ostalim radovima npr. pripremanjem okvira, čitanjem literature, prodajom, popravkom opreme i slično.

Uz obilazak pčelinjaka osiguranje mira pčelar u slučaju snježnih padavina treba samo očistiti leto košnice i osigurati ispred košnice pčelama da pčele ne bi slijetale na hladan snijeg iz kojeg se često ne mogu vratiti u košnicu.

Upravo je siječanj taj mjesec u kojem pčelar polako dovršava sve popratne radove i priprema se za prve proljetne pčelinje paše. Pretapa se staro saće, mijenja vosak za satne osnove ukoliko to nije već ranije učinjeno, provjerava stanje pričuvnih košnica i nastavaka, popravlja stari pčelarski pribor i odlučuje o eventualnoj kupnji novog. Želimo li proširiti pčelinjak sada odlučujemo koliko i na koji način.

Redovito obilazimo pčelinjak, provjeravamo stanje i kontrolu zajednica, čiste se leta od zapuha snijega u kopnenim krajevima. Po potrebi kada vrijeme dozvoli ukoliko procjenimo da su zalihe premale prihranjujemo zajednice pogačama uz istovremeno osiguranje dovoljnih količina vode koja je u kopnenim krajevima dostupna u košnici. Isto tako, pripremamo higjenske pojilice za nadolazeću sezonu jer rano postavljene pojilice osiguravaju u stacioniranim pčelinjacima pravovremeno navikavanje pčela na stalne i čiste izvore vode, pa time smanjujemo ili ponekad i potpuno spriječavamo pojavu nozemoze ili drugih crijevnih oboljenja kod pčela.

Iako je siječanj u kontinentalnom dijelu Hrvatske najčešće hladan mjesec sa snježnim oborinama, često se događa da takav nije svake godine, bilježimo i velike oscilacije temperature. Razlike u temperaturi dan-noć u siječnju su osobito velike. Kako u siječnju matica već počinje sa zalijeganjem prvih jajašaca sada je potrebno osigurati da se gubitak topline u košnici tijekom hladnih noći svede na minimum. To postižemo dodatnim utopljavanjem košnica.
prvo_leglo.jpg
u siječnju matica već počinje sa zalijeganjem prvih jajašaca

Kad ima dovoljno vlage, uz povoljne temperature, nakon obilnih kiša bude se i fiziološke aktivnosti nekih biljaka. Tada bilježimo cvjetove tratinčice i maslačka, ali listanje drvenastih biljaka poput crne bazge zatim cvjetanje forzicije i lijeske.

Pčele za vrijeme toplijeg dijela siječnja izlaze na za njihov probavni sistem važne pročisne letove. Posebno je važno postavljanje i obnavlanje mamaca za glodavce u slučaju toplijeg siječnja, jer oni nerijetko ulaze kroz leta košnica i uznemiravaju pčele koje zbog toga mogu napustiti svoje stanište, a u siječnju to je za ove vrijedne radnike posebno pogubno. Zbog toga provjeravajte leta na košnicama redovito iako ste već na jesen osigurali zaštitu. Nerijetko se događa da zaštita leta od glodavaca tijekom zime malo popusti pa glodavci pronađu put do sigurnog izvora hrane i topline. Pčele se za hlednijeg vremena same ne mogu boriti jer su večim dijelom u klupku.

U siječnju ili veljači možete početi sa pripremom nastavaka i podnica koje se zimine nalaze na pčelinjaku. Svaka košnica bi trebala imati minimalno još dva spremna nastavka prije sezone. Ukoliko dakle imate 50 košnica što je otprilike neki prosjek kod nas trebate imati pripremljeno dakle minimalno još 100 nastavaka i barem 20-30 podnica iako je bolje za 50 košnica da imate 50 rezervnih očišćenih spremnih podnica.

  • Unutrašnje održavanje košnice: Iznutra košnica može i smije biti tretirana isključivo pčelinjim voskom, ili propolisom. Dezinficiranje košnice vrši se isključivo izvorima topline (vatra ili vrela voda) ili čistim alkoholom. Nikakva druga tretiranja košnice iznutra niti su potrebna niti bi ih trebalo upotrebljavati. To se kao prvo prije svega tiče zdravlja vaših pčela , ali i vaših budućih proizvoda iz te košnice.
  • Vanjsko održavanje košnice: Jedino prirodna, ekološki sigurna i ne sintetička vanjska obrada trebala bi biti prioritet za ispravno održavanje svake vaše košnice. Pogrešno je uvjerenje pojedinih pčelara da debeli slojevi raznoraznih bola i lakova (neprovjerene kvalitete) efikasno štite vašu košnicu izvana. Stari su majstori nekad kao zaštitu drva upotrebljavali samo plamen jer uostalom drugo niti nisu imali na raspolaganju. Primjeri sto, dvijesto godina starih rezbarija koje nikad nisu bile ničim tretirane dokazuju da je plamen efikasna zaštita za drvo. Ukoliko baš treba pčelinjak izgledati kao krilo neke šarene vrste papagaja koristite ekološke boje isključivo provjerenih proizvođača. Lako se i jednostavno nanose pčelama ne smetaju a vaše će košnice biti zaštičene.

Održavanje košnica ne odnosi se samo na bojenje i dezinfekciju. Podnica u se sezoni nosi velik teret ukoliko popusti propustitli ste sezonu uz upitan opstanak vaše pčelinje zajednice. Dakle iako se u literaturi ne spominje posebno održavanje nastavaka i podnica podrazumijeva i kontrolu čvrstoće. Za ovaj zahvat trebat će vam čekić i čavliči. Profesionalne klamarice mogu ih zamijeniti ali one dobre su preskupe i neisplative. One lošije uglavnom jeftinije i slabije ne zadovoljavaju te na njih niti ne pomišljajte.
sij_jan.jpg
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!

Povratak na “Radovi u Siječnju (lat. Januarius)”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 1 gost