Medena rakija / liker od meda

Tematski forum o medenoj rakiji / likeru od meda
Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Re: Medena rakija / liker od meda

Post: #3699 akarlovic
30 Lis 2011, 12:29

Postotak možeš smanjiti grijanjem ali nemoj čistu lozu da ne upališ sklaište :lol:
35-45% alk. čuj to je velka razlika il je 35 ili 45 ? 35 će ti biti nešto iznad 30% 31-32 jer pada postotak ali ine mogu točno izmjerti ako je omjer meda 1:1 (provjerio ja)
Grijanjem neče šećeri provreti i neće ti se dići postotak nego smanjit ako je rakija ok ako nije ona može i bez ičeg provrijeti kasnije.
Postotak smanje prije umješavanja (mekom vodom) i tada možeš mjeriti odokaivan postotak rakije mjeračem i sam . Nakon mješanja samo analiza pokazuje koliko je stvaran postotak jer zbog gustoće mjerač ide u minus ;)
Manji postotak možeš smnajiti i uljevanjem naknadno, i veči naaravno ali tada gubiš gustoću rakije pa omjer dakle nije 1:1 dakle po mom ne smeta ni kasnije ako se struktura ne mijenja (manji postotak smanjenja)
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!

Korisnički avatar
gbionda
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 1064
Pridružen: 31 Kol 2010, 13:13
Skype: Skype:gbionda
Lokacija: Hrvatska,zg,da.

Re: Medena rakija / liker od meda

Post: #3701 gbionda
30 Lis 2011, 12:44

To sa vodom sam namjerno izostavio jer se gubi bitna po meni gustoca,to je ono sto nas razlikuje od industrijske medice...jer njihova medica se radi od etilnog alkohola koji je smanjen na 23-33 % te se dodaje samo 30% estrakta meda...(čista kemija)

dok s naše strane imamo prirodnu destilat loze,koji nije uvjek isti(drugi dobavljaci,male količine i sl. pa nam varira postotak alkohola)

To što se doda prokuhana voda pa se dobije rjeđa medica se da rješit dodavanjem jos meda jednakog udjelu dodane vode...
no..
da rezimiram,
najbolje je spustit prije grijanjem destilat loze na željeni postotak i to izmjerit baždarom...i tek onda
umjesat med? :?:
i sad mi samo ostaje jedno pitanje,

dali tim načinom izrade kada se ajmo reči na 27%-ni destilat loze od 1l. doda 1000ml. meda dobije 27%-na medica od kolicine cca. 1700ml il?
Jednog dana kad zamedi bagrem bit cu spreman.

Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Re: Medena rakija / liker od meda

Post: #3704 akarlovic
30 Lis 2011, 13:49

gbionda je napisao: da rezimiram,
najbolje je spustit prije grijanjem destilat loze na željeni postotak i to izmjerit baždarom...i tek onda
umjesat med? :?:
i sad mi samo ostaje jedno pitanje,

dali tim načinom izrade kada se ajmo reči na 27%-ni destilat loze od 1l. doda 1000ml. meda dobije 27%-na medica od kolicine cca. 1700ml il?

Ne, najbolje je rakiju spustiti umješavanjem vode na postotak dva iznad onog koji želiš konačan. Time sam postotak uvjek imaš isti ne razlikuje se prvi iz prve godine od onog iz desete.
27%-tni destilat dat će ti cca 25% medicu e sad to uvikek kod izrade sljedeće ponavljaš onaj postotak koji dobješ i ako misliš da je to to ... kasnije ne mijenjaš. Isto je i sa medom, koji koliko to kad odrediš da je ok to se dalje tako i radi.
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!

Korisnički avatar
div@n
trut
trut
Postovi: 106
Pridružen: 19 Ruj 2010, 12:55
Skype: Skype:
Kontakt:

Re: Medena rakija / liker od meda

Post: #3705 div@n
30 Lis 2011, 14:38

Pozdrav,
Moram se uključiti i pohvaliti majstora medene rakije to je Akarlovic i to nije samo moja konstatacija več i drugih koji su je pili imaju riječi pohvale.

Bilo je to na sajmu pčelarstva u - GUDOVCU - prije par godina kod susreta forumaša:) Pitanje je samo dali je Karlovic donio svoju medenu
rakiju ili je istu kupio od susjeda:)

P.S. Ako gosp.Karlovic daje recept kao kuharice za kolače koje uvijek zaborave reči neki od sastojaka i trikova oko pečenja onda i vaša medica nebude prva liga.
Pozz

Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Re: Medena rakija / liker od meda

Post: #3706 akarlovic
30 Lis 2011, 14:53

Pa naravno da sam ju kupio od "susjeda vočara - rakijaša", naime nigdje i nikad nisam napisao ako ste primjetili da ja pečem rakiju doma ko AlCapone ;) Štoviše od kad je zakon novi na snazi ja ni kotao više nemam, što će mi kad mi rakiju rade meštri od zanata? Jednom sam dao ako idemo baš i komplet čistu od A-Ž recepturu (zna koji je) ali nam se proizvodi razlikuju iako radimo sve isto dakle to se zove hand made il`ti bumo rekli domače je domače :lol: . Jedan kolega iz požege (ne palestinac) nudio je otkup po principu ti samo radi mi plačamo ali ne ide to tako baš nije to CocaCola & Co , kod mene je sa tavim igrama : naruči~avansiraj~vozi~pij i/ili prodaj.
A mješavina koju sam nosio je bila moja i to friška i to je bila mješavina koja nije "čista" na izgled ali se to pije kod mene doma (ne za prodaju) neka kemije sve je bogomdano.
Naravno da nisam nikad napisao nikad niti neću cijelu proceduru sa omjerima, to niti ne skrivam niti tajim to je činjenica kome drago kome ne ne zamaram se time.
Ne znam gdje, na cenzura forum mislim čak sam i napisao koje vrste meda ulaze u recepturu, ALI to nije obavezno za konačni produkt jer iako bi svi mi radili isto nemamo svi isti med ni istu rakiju pa to nije dakle industrija svatko sam sebi stvara finiš. Osim toga takvi su i postovi kod izrade propolisa kako nekom napisat točan postotak propolisa kada ne znaš sa čime radi, receptura je jedno "finiširanje i sastav" drugo.
Pio sam dobru i izgledom po bolji i čistoći (čista za prodaju) tada u Gudovcu od jednog pčelara iz Istre (Udruga Lipa Pazin)i to je lijepo da ima ljudi koji su se potrudili dobiti svoj super proizvod. A da ima loših ima, ali ima i dobrih samo su "javno srameći" iz razloga što SVE pčelarski jal radi svoje pa neki pčelari da ga izbjegnu "javno" žive ko anonimusi.
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!

Korisnički avatar
div@n
trut
trut
Postovi: 106
Pridružen: 19 Ruj 2010, 12:55
Skype: Skype:
Kontakt:

Re: Medena rakija / liker od meda

Post: #3741 div@n
02 Stu 2011, 21:22

[quote="akarlovic"]
Pa naravno da sam ju kupio od "susjeda vočara - rakijaša", naime nigdje i nikad nisam napisao ako ste primjetili da ja pečem rakiju doma ko AlCapone ;) ne ne zamaram se time.
Pozdrav,
Ovo je politički obradjeno i ja znam da sa Vama gubim rat u pregovorima
ali ipak smisao je u izradi "mučkanju" medene rakije,a nikako u pečenju rakije koju kupujete i sigurno nije šljivovica več loza emoticon-yes .
Lp

Korisnički avatar
gbionda
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 1064
Pridružen: 31 Kol 2010, 13:13
Skype: Skype:gbionda
Lokacija: Hrvatska,zg,da.

Re: Medena rakija / liker od meda

Post: #3742 gbionda
02 Stu 2011, 21:34

po meni je šljiva prepre gruba,pogotovo ako je loša tj.ako ima preistančan miris na kom... čest slučaj kod šljive..

osobno preferiram dobru lozu....može proči kruška,jabuka..
med je najbolji po meni livadni,iako je i lipa prihvatljiva...ja volim bagrem no slab je sto se slatkoce tiče..sa kestenom nisam probo no ,nemože biti loše...
e sad kombinacije da se prži šečer nisam pobornik jer čemu to da se dobije tamna boja ,dovoljno je da ima boju meda.... isto tako dodavaje raszno raznih mirodija nisam pobornik iako se stavlja svasta nesto od vanilije do cimeta...no to su vec kombinacije na temu...po meni je bitan dio cjele procedure da je destilat vrhunski i da je med vrhunski,i koliko dugo stoji....
Jednog dana kad zamedi bagrem bit cu spreman.

Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Re: Medena rakija / liker od meda

Post: #3750 akarlovic
03 Stu 2011, 08:55

div@n ne znam kada ste i koliko čitali pisao sam davno mislim (ako elite pobrisala nije stoji još) i svima preporučao da izbjegavaju rakije poput šljive jer med ne može neutralizirati miris koji ista ostavlja. Rakije od kruške su najbolji izbor viljamovka vrhunski ali i loza je sasvim ok ako je meštar od kotla upoznat sa čerima pečenja dobre rakije. Kotao u kojem se peče kod "mog meštra" nije bakren već od inoxa to je mala nijansa koja dodatno poboljšava analitička svojstva uz znanje samog pečenja. Med pčelara koji pčelari u primorju i moj med kao i vaš se razlikuju to znaju svi ne mogu dati ni u istim omjerima iste rezultate, moguće je samo kod boje ali okus ne. To niti nije bitno kao i kod pčelara koji se oko ničeg složiti ne mogu tako i kod kupaca postoje oni koji žele gorči, žešči i oni koji preferiraju finoću. Ugoditi svima s jednim proizvodom / vrstom je nemoguće (provjereno vrlo davno dok su neki mislili da se isplati praviti rakija od meda).
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!

Korisnički avatar
mungos1212
larva
larva
Postovi: 24
Pridružen: 17 Stu 2010, 22:18
Skype: mungos1212
Lokacija: Zenica
Kontakt:

Re: Medena rakija / liker od meda

Post: #8675 mungos1212
04 Pro 2012, 22:23

Ja upotrebljavam med od kestena i rakiju koju naručim da bude preko 45 stepeni (jabukovača). Ipak De gustibus non est disputandum ili ti O ukusima ne vrijedi raspravljati. Imate alatku pod nosom koju morate nekad upotrijebiti. Ja sam postigao savršenstvo u okusima. Svaku koja je "loša" popijem sa društvom ali zato 2,5dl naplatim 9€ jer drugačije nemogu izbiti troškove :-)

Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Re: Medena rakija / liker od meda

Post: #8678 akarlovic
05 Pro 2012, 05:10

mungos1212 je napisao:JIpak De gustibus non est disputandum ili ti O ukusima ne vrijedi raspravljati.

Točno tako kao i ovdje sada na forumu što pokušavamo De gustibus et coloribus teško će biti ugoditi baš svima pa ćemo pronaći "prosječnu sredinu".
Kod rakije s medom iako ona spada po mom mišljenju velikom većinom u likere po mom a ne rakiju, bit je da se nađe optimum koji se dalje poštuje kako kod rakije koja je bitna komponenta tako i kod meda. Rakije koje same po sebi imaju prejaku aromu kao temeljac su po meni "lošije" jer medica ili medena rakija mora u okusu ipak biti više na med nego na npr šljivu. Bitno je također iako to mnogi smatraju kao trik da ista odstoji, prije flaširanja godinu do dvije bar, dobija se punoća okusa koju slovima i tipkovnicom nije moguće opisati ali nepce pčelara i ljubitelja kvalitete to itekako osjeti.
Nikad ne piti u velikim čašama nego u malim, nikad ne pakirati (kao ni med) u bez vez ambalažu ne
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!


Povratak na “Medena rakija / liker od meda”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 1 gost