Činjenice i zablide oko meda, pasterizacije i botulizma

Tematski forum vezan uz med
Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Činjenice i zablide oko meda, pasterizacije i botulizma

Post: #10244 akarlovic
04 Ožu 2013, 10:30

Marketinški trikovi pojedinih grupacija sa "prstima u medu" dovode često kupce u zabludu pa eto neki čak idu toliko daleko da preporučaju kao neku "pasterizaciju meda" kako bi bio "zdrav za dojenčad" što je naprosto smješno!

http://www.pcelarstvo.hr/index.php?opti ... Itemid=357

Med se za razliku od mlijeka ili sokova sa punom sigurnošću može konzumirati bilo da li se vršila pasterizacija ili ne. Med jestiv kao takav i u košnici koji se vrca u sastavu ima vrlo malo udio vlage cca 14-20% ovisno o vrsti, te određen postotak kiselosti. To znači velika većina danas poznatih bakterija u njemu jednostavno ne može preživjeti. Dakle, za razliku od mlijeka i primjerice prirodnog soka, med nije potrebno pasterizirati kako bi bio siguran za prehranu ljudi. Pasterizacija meda koju koristi dio pčelarske grupacije u industrijskom načinu punjenja samo smanjuje mogućnost fermentacije i zaustavlja postupak kristalizacije/granulacije.

Da bi se med pasterizirao mora proći zagrijavanje na temperaturama do 71°C i postupak nakon punjenja brzog/ubrzanog hlađenja. Ukoliko znamo da med nije preporučljivo zagrijavati, ali nije ni dozvoljeno Zakonom RH i EU, da se pri dekristalizaciji med ne zagrijava na temperaturu višu od 40°C, a oni koji preporučaju 45°C ili više trebali bi proučiti svojstva meda i pravilnik o kavkoći meda.

Jedan od razloga koji se ima prilike čuti koji plasiraju pojedinci je da se pasterizacijom meda izbjegava pojava botulizma u dojenčadi što je jednostavno smješno. Pasterizacija neće uništiti spore botulizma bar ne na dozvoljenoj i/ili prihvatljivoj temperaturi zagrijavanja. Neće ih čak ni smanjiti. Pasteriran med nije što se tiče sigurnosti prehrane dojenčadi ništa sigurniji od nepasteriziranog i punjenog prirodnim padom/gravitacijom preko nekoliko mehaničkih filtera. To su sasvim pogrešne informacije koje pojedine industrijski usmjerene grupacije u pčelarstvu plasiraju ili iz potpunog neznanja/nepoznavanja problematike ili kako bi kupcima plasirale i dale lažan osjećaj sigurnosti navodno njihovih proizvoda. Niti oni imaju "svoj" proizvod, btw. imaju proizvod otkupljen od pčelara, niti je to točno.

Djeca starosti do 14 mjeseci su zbog nerazvijenog imuno sustava organizma osjetljiva na bakterije koje izazivaju botulizam.
Kao prvo trebamo znati što je to botulizam u stvari pa da pojasnimo ukratko nekoliko činjenica:

Botulizam je rijetko ali vrlo ozbiljno oboljenje koje paralizira mišiće i koje je izazvano otrovom (botulinum toxin) koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Poznata su u medicini tri oblika botulizma; botulizam izazvan prehrambenim proizvodima, dječiji botulizam i botulizam rana.

- Botulizam izazvan prehrandbenim namirnicama može dobiti baš svako tko pojede neku hranu u kojoj je već formiran botulinum toxin.
- Dječji botulizam pogađa gotovo isključivo djecu ispod jedne godine starosti, te ponekad rijeđe odrasle osobe.
- Botulizam rana iako također vrlo rijedak može pogotiti baš svakoga sa površinskom ranom.

Dakle treba znati da čak ako dijete i ima spore u crijevima, uvjeti su idealni za rast i dalju proizvodnju toksina u slučaju recimo "zatvora organizma". Iz tog i samo iz tog dakle preventivno sigurnosnog razloga se svi sirovi poljoprivredni proizvodi (mrkva, jabuka, breskva, kruška, grožđe, šljiva, jagoda...) uključujući dakako i med ne preporučaju za prehranu dojenčadi.

Cjenjeni dr.med., prim.mr.sci. Lončar koji je ujedino i pčelar pa mu je ta probematika s obje strane vrlo jasna i razumljiva napredavanju kojem sam svjedočio izio je jednu zanimljivu rečenicu koja otprilike ovako glasi:
"Vjerojatnost da se zarazite sporama botulizma vi ili djete jednaka je da će vam u ovom trenu na krov kuće u kojoj živite pasti avion. Dakle postoji vjerojatnost, ali postotak je vrlo mali."

Osim toga nitko nikad za med medonosnih pčela sa sigurnošću i sa znanstveno dokazanim činjenicama povezao sa medom. Mogući izvori spora su osim hrane koju svakodnevno jedemo i prašina.


Koji su u stvari simptomi botulizma?

Simptomi su prouzrokovani otrovom, i mogu biti dvostruka slika, zamagljeni vid, obješeni očni kapci,nejasan govor, otežano gutanje, suha usta, i slabost mišića. Ovi simptomi mogu prerasti u paralizu, otkazivanje disajnih organa i smrt.

Botulizam iz hrane: simptomi se obično jave u roku od 12 - 36 sati nakon konzumiranja zaražene hrane, ali se mogu javiti i ranije u roku od 6 sati, ali ponekad čak i tek nakon 10 dana.

Botulizam rana: simptomi se obično jave u roku od 7 dana nakon što bakterija prodre u ranu, ali se mogu pojaviti kasnije od 4 - 14 dana.

Dječiji botulizam: period inkubacije nije poznat pošto je zbog otežane komunikacije sa dojenčetom teško utvrditi točan datum kada je beba progutala određene spore.

Dijagnoza botulizma:

Botulizam iz hrane se dijagnosticira nalaženjem otrova u krvi, stolici, sastojcima želuca ili probavljenoj hrani unutar stolice.

Kako se liječi botulizam?

Dobra bolnička njega je najbolji oblik liječenja za sve vrste botulizma. Specifičan tretman uključuje davanje botulinum protivotrova. Kod botulizma iz hrane mogu biti potrebni i drugi oblici liječenja, uključujuć i uklanjanje hrane zaostale u crijevima, povraćanjem ili sredstvima za čišćenje. Kod botulizma rana, uklanja se izvor bakterije u ranama, obično kirurškim putem.

Kako se botulizam može spriječiti?

Ljudi koji konzerviraju hranu ili obavljaju druge prerade hrane u kućnoj radinosti bi trebali naučiti kako se to u stvari ispravno radi.

Ljudi koji konzumiraju kućno konzerviranu hranu bi trebali to kuhati najmanje 10 minuta prije konzumiranja, kako bi se uništio otrov. Pošto može zadržavati spore Clostridium botulinum i poznat je kao izvor zara ze kod male djece, med ne treba davati djeci mlađoj od 12-14 mjeseci. Med je siguran sa djecu stariju od 12 mjeseci i naravno odrasle osobe. Botulizam rana se može spriječiti pravilnim medicinskom njegom inficiranih rana.
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!

Neznalica
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 981
Pridružen: 07 Sij 2013, 02:26

Re: Činjenice i zablide oko meda, pasterizacije i botulizma

Post: #10255 Neznalica
04 Ožu 2013, 19:46

Mafija! Najbolje da ga prokuhaju pa će biti lijep i vječan-tečan.
Dobar članak.

Pozdrav, svako dobro!


Povratak na “Med, med u saću, krem med, med s dodacima”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 1 gost

cron