Pojačavanje proizvodnih zajednica u toku paše

Teme vezane uz primjenu različitih pčelarskih tehnologija
Johnny
larva
larva
Postovi: 30
Pridružen: 17 Sij 2015, 18:31

Pojačavanje proizvodnih zajednica u toku paše

Post: #16341 Johnny
11 Velj 2017, 01:42

Pošto ove godine namjeravam početi sa seljenjem pčela, razrađujem neke strategije oko pojačavanja proizvodnih zajednica. Razmisljam o onom pojačavanju nakon bagrema i amorfe kad društva počnu padati i budu 100km od stacionara. Sve zajednice na stacionaru stavit na prihranu i u potrebnom trenutku strest pčele u multiboxove, otretirat i jednostavno nasipat u toku paše u proizvodne košnice. Dal to pije vodu? Znam kako bi ih pojačao da ih između paša vračam na stacionar ali kako to napravit bez vracanja zajednica . Normalno ako se vidi da su uvjeti za medenje zadovoljeni i da bi paša mogla bit dobra.

Korisnički avatar
Palestinac
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 1829
Pridružen: 21 Lis 2010, 19:48
Lokacija: Sl. Brod

Re: Pojačavanje proizvodnih zajednica u toku paše

Post: #16346 Palestinac
12 Velj 2017, 16:59

Johnny je napisao:Pošto ove godine namjeravam početi sa seljenjem pčela, razrađujem neke strategije oko pojačavanja proizvodnih zajednica. Razmisljam o onom pojačavanju nakon bagrema i amorfe kad društva počnu padati i budu 100km od stacionara. Sve zajednice na stacionaru stavit na prihranu i u potrebnom trenutku strest pčele u multiboxove, otretirat i jednostavno nasipat u toku paše u proizvodne košnice. Dal to pije vodu? Znam kako bi ih pojačao da ih između paša vračam na stacionar ali kako to napravit bez vracanja zajednica . Normalno ako se vidi da su uvjeti za medenje zadovoljeni i da bi paša mogla bit dobra.
Vidi, ideš na prvu pašu (seliš) ,jake pčelce ,učemu je problem ,završi paša ,vrcaš i ideš kući s pčelom.Multiboxove svakako moraš vozit da bo pojačavo pčele, to ti je isto.Nije to samo odvezi pčele na pašu i ajd bog. Imaćeš ti posla i na terenu , bude zarojavanja - rade se nukleusi od takvih ,valja to povremeno prekontrolirat.Možeš ti i tako pojačavat proizvodne uz spajanje pčelepreko mreža , ovo je bolje pomeni ,vrati kući - pregledaj - pojačaj i teraj dalje.A koliko to i ima paša (isplativih za seobu) kod nas? Suncokret - kesten ,bagrem imaš doma ,otprilike je to to ,ne?

Johnny
larva
larva
Postovi: 30
Pridružen: 17 Sij 2015, 18:31

Re: Pojačavanje proizvodnih zajednica u toku paše

Post: #16347 Johnny
12 Velj 2017, 20:43

Kao što si rekao, bagrem imam kod kuće i nešto lipe i kestena al previše košnica u susjedstvu da bi dobio nešto kestena. U grubo sam razmišljao da pri kraju bagremove paše promjenim matice u proizvodnim zajednicama i da odselim poslje u okolicu Kutine gdje ima lipe, Kostajnica kesten i poslje na suncokret. U Kutini imam gdje spavat i dalje prijevoz kombijem koji me ne košta ništa nego benzin.Iste bi iz Zagreba prevezo kombijem do Kutine. Sa novim maticama sam si olakšao problem rojenja. Ova ostala društva u stacionaru če pojačat pčelce prije bagrema, u bagremu se razvit i tu namjeravam pravit nešto paketnih rojeva (traže se dosta). Pošto nemam svoj prijevoz za pčele, uvijek idem autom i prikolicom do pčelaca pa me zanima neko pojačavanje ako krene lipa i kesten, a bit če na stacionaru pčele . Neznam gdje sam čuo za to,da se može se izdvojit radiličko leglo i pravit tvz akumulator varoe a kad se pčele izvale, otretirat i stavit u kartonske multiboxove i usipat u toku paše u proizvodne zajednice. Slažem se sa tobom u ovo gore što si napisao al evo razmišljam o svim mogučnostima, kako bi što bolje iskoristio ionako kratku sezonu. A i nebi vračao pčele do kraja sezone jel su sve lokacije blizu Kutine, Novske, Kostajnice osim suncokreta za koji još nisam našao lokaciju.

Korisnički avatar
Palestinac
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 1829
Pridružen: 21 Lis 2010, 19:48
Lokacija: Sl. Brod

Re: Pojačavanje proizvodnih zajednica u toku paše

Post: #16349 Palestinac
13 Velj 2017, 17:36

Johnny je napisao:Kao što si rekao, bagrem imam kod kuće i nešto lipe i kestena al previše košnica u susjedstvu da bi dobio nešto kestena. U grubo sam razmišljao da pri kraju bagremove paše promjenim matice u proizvodnim zajednicama i da odselim poslje u okolicu Kutine gdje ima lipe, Kostajnica kesten i poslje na suncokret. U Kutini imam gdje spavat i dalje prijevoz kombijem koji me ne košta ništa nego benzin.Iste bi iz Zagreba prevezo kombijem do Kutine. Sa novim maticama sam si olakšao problem rojenja. Ova ostala društva u stacionaru če pojačat pčelce prije bagrema, u bagremu se razvit i tu namjeravam pravit nešto paketnih rojeva (traže se dosta). Pošto nemam svoj prijevoz za pčele, uvijek idem autom i prikolicom do pčelaca pa me zanima neko pojačavanje ako krene lipa i kesten, a bit če na stacionaru pčele . Neznam gdje sam čuo za to,da se može se izdvojit radiličko leglo i pravit tvz akumulator varoe a kad se pčele izvale, otretirat i stavit u kartonske multiboxove i usipat u toku paše u proizvodne zajednice. Slažem se sa tobom u ovo gore što si napisao al evo razmišljam o svim mogučnostima, kako bi što bolje iskoristio ionako kratku sezonu. A i nebi vračao pčele do kraja sezone jel su sve lokacije blizu Kutine, Novske, Kostajnice osim suncokreta za koji još nisam našao lokaciju.
Pošto te osobnom poznam, skrećem ti pažnju na ključnu stvar vezano za selenje. Nužno je da imaš pčelinjak stacioniran ,kao bazu odakle ćeš pojačavat pčelce za selidbu,gdje ćeš imat nukleuse i oplodnjake za nove matice itd.Kad kreneš u selenje ,uvijek ćeš bit "gladan" matica , rojeva i uopće pčela.Znam to dobro. Ako kaniš bazirat pčelarstvo na onom što seliš s paše na paše (uglavnom) vjeruj mi ,biće belaja.To tako funkcionira , uvijek treba rojeva ,matica ,jer pčela se rauba ,selidba je stres i za pčele i pčelara.A neće vječno biti jeftinih rojeva po 150 -200kn, ne ne, a ovo proljeće svakako ne jer ga tisuće pčelaca neće ni dočekat.

Johnny
larva
larva
Postovi: 30
Pridružen: 17 Sij 2015, 18:31

Re: Pojačavanje proizvodnih zajednica u toku paše

Post: #16352 Johnny
13 Velj 2017, 20:45

Hvala na savjetu, uvijek cijenim tvoje mišljenje. Našo sam neko tržište na moru pa me zanima više med. Nisam mislio selit više od 25 pčelaca, a za ovo vjerujem da ti uvjek treba ,matica, pčele itd. Evo zato i filozofiram malo u ovim danima pošto sam več ožičio i pripremio nastavke, i više manje zatvorio financijski plan. Ova 2016 je bila takva kakva je za pčele al drva su planula ko suho zlato. I još se prodaje, potpuno sirovo. Ljudi sve pokurili , rijetko tko da nije ostao bez drva..Tako da sam prodao sve sto sam mislio da če otič poslje ljeta.

Johnny
larva
larva
Postovi: 30
Pridružen: 17 Sij 2015, 18:31

Re: Pojačavanje proizvodnih zajednica u toku paše

Post: #16357 Johnny
14 Velj 2017, 11:29

Vidi, zato sam i planirao strest određenu količinu pčele u kutije i njima pojačavat proizvodne na terenu. Ili ič na onu foru da napravim pomočne zajednice na proizvodnim pa pa onda možeš radit što ti srce želi na terenu. Imaš maticu i pčelu, pa preusmjeravanje izletnica itd. Da nebi vračao pčele na stacionar, na postolja (pokido kičmu) pa zakretao košnice da pokupe izletnice, spajao itd-jednostavno istrest pčele. To mi se čini dosta lakše i ekonomičnije. E sad je druga priča dal to valja.

Korisnički avatar
Palestinac
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 1829
Pridružen: 21 Lis 2010, 19:48
Lokacija: Sl. Brod

Re: Pojačavanje proizvodnih zajednica u toku paše

Post: #16362 Palestinac
15 Velj 2017, 17:53

Johnny je napisao:Vidi, zato sam i planirao strest određenu količinu pčele u kutije i njima pojačavat proizvodne na terenu. Ili ič na onu foru da napravim pomočne zajednice na proizvodnim pa pa onda možeš radit što ti srce želi na terenu. Imaš maticu i pčelu, pa preusmjeravanje izletnica itd. Da nebi vračao pčele na stacionar, na postolja (pokido kičmu) pa zakretao košnice da pokupe izletnice, spajao itd-jednostavno istrest pčele. To mi se čini dosta lakše i ekonomičnije. E sad je druga priča dal to valja.
Imaš fundus znanja ,da radiš ,a kako ćeš to izvest sam odluči.Ja sam svašta probao ,na svoj trošak, odbacio hrpu tzv. knjiškog znanja ,al činjenica uvijek stoji,ako je paša slaba,ne pomaže baš ništa.Na stranu hvalisanja itd. paša je osnova ,a vještina tu samo još donese koju kilu . Ona Belčićeva teza da dobri pčelari i u lošim godinama dobro vrcaju jednostavno ne stoji,al to su bila vremena kad je sve bilo drugačije nego sad .Ništa ,medno ti ove sezone! :lol:


Povratak na “Tehnologija pčelarstva”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 1 gost