Saniranje pcelinje zajednica koje je bez mednih venca

Teme vezane uz primjenu različitih pčelarskih tehnologija
Marjan pcelar
larva
larva
Postovi: 15
Pridružen: 20 Srp 2011, 17:30
Skype: marjanpcelar

Saniranje pcelinje zajednica koje je bez mednih venca

Post: #16164 Marjan pcelar
26 Kol 2016, 20:28

Sigurno u nasoj praksi smo primetili da poneko pcelinje drustvo u mesec Avgust, Oktombar bude bez mednih venaca koji su pesudni za uspesno prezimljavanje , sada u ovom vremenskom periodu u gornji nastavak ( ili imamo situaciju da je leglo u donjem nastavku a u gornji ima samo med) mozemo videti situaciju da ima 6 rama legla koji su bez mednog venca , kao sto je i ovaj primer......., mozete u donjem desnom ugao videti i datum fotografije....., ovakva situacija bez mednog venca u ovo doba nije dobra za pcele...

Slika
nastavlja se .... zbog previse URL-a....

Marjan pcelar
larva
larva
Postovi: 15
Pridružen: 20 Srp 2011, 17:30
Skype: marjanpcelar

Re: Saniranje pcelinje zajednica koje je bez mednih venca

Post: #16165 Marjan pcelar
26 Kol 2016, 20:31

nastavljam .....

Pcele nemaju vreme da naprave te medne vence (prihranjivanjem ,podmetanje tela ipod plodista u koji ima med) pa moramo hitno intervenisati kako bi pcelna zajednica ne bi umrela od gladi tokom zime. Zato moramo obezbediti medne vence koji su najbitniji za uspesno prezimljavanje.
Ja drustvo saniram na sledeci nacin:
Uzimam krajniji ramove koji su puni meda ,isrtavam liniju (parabola) koja ce oznacavati bogat medni venac, odnosno koji ce deliti med na otvoreni i zatvoreni. Pozeljno je stanice (celije) ovog rama koji je pun meda, da budu izlezeni nekoliko generacija pcela.
Od donje letvice rama koji je pun meda, otvorim med do linije koje smo iscrtali, a od linije ugore do satonose med ostaje zatvoren. Kao ovaj primer....

Otkoplen med, otvoreni med do linije, i ram posle vrcanja....


Slika Slika Slika

u ovaj slucaj na forografije mozete videti da nakon vrcanja ostaje bogati zatvoreni medni venac , a ispod mednog venca celije su prazne umazane medom, ovakve celije pcele obozavaju i detaljno ih ociste.

Ove ramove stavljam u sredini legla .U ovoj situaciji pcele ne podnose med u sredini legla ( ako ramovi nisu vrcani nego je samo otvoren ili zagreban med do linije) posto leglo im je razdvojeno pa ubrzano da bi spojili leglo odnosno da bi se spojili kao celina, pcele raznesuju otvoreni med na stranicnim ramovima (poboljsavaju medni venac na stranicnim ramovima) tako da se stvori utisak da ima neka pasa, pa pcele dobiju i radno raspolozenje.Zatvoreni med od linije do satonose pcele uopste ne raznose tako da se stvori bogati medni venac.
Posto pcele isciste stanice u koji je bio otvoreni med ,matica te stanice obozava i odma nanosi leglo koje ce biti najmladze i pceljina zajednica zazimuje se ispod mednih venca.
Na primer ako primetimo da srednji 6 rama su sa leglom ( ovaj period ) a nemaju vence ,onda uzimamo dva krajni ramova koji su puni medom radimo kako je gore navedeno i postavljamo ramove naimenicno (ram bez mednog venca koji ima leglo, pa dolazi ram koji smo obelezili medni venac) tako da sve ulice koji su sa pcelama dolaze u kontak sa mednih venaca.

Ili konkretnim primerom , drustvo saniram tako sto 3 ramova ( kao sto je slika gore prvi post , ram bez mednosg venca) ) koji su sa najstarije leglo, spustim ih dole u donji nastavak a u gornjem nastavku umetnem 2 krajnih ramova na kojima su napravljeni vestacke vence ali ramovi postavljaju se naizmenicno, kao sto sam predhodno napisao ......., jedan ram sa leglo,pa ide ram sa medni venac i tako dalje ....., tako da sve ulice sa pcelama bice u dodiru sa medom....., pcele zacas tokom noci isciste stanice i matica odma zalegne te ramove sa vestackim vencem. Ako postavimo ramove sa vestackim vencem sa otkopljenog a moze i zagrebanog meda, onda ovaj zagreban ili otkopljen med do iscrtane linije raznesu na obljiznim ramovima i matica se deblokira i stimulira tako sto nanosi dragoceno zimsko leglo a pcele odlicno, kvalitetno se prihranjivaju i zive duze
Sto se desava u donjinastavak.....

ramovi sa najstarijem leglom sam postavio u donjem nastavku, leglo izadze i pcele idu u gornjem nastavku primamljeni od otvorenog legla koji se nalazi u gornjem nastavku .

Kada se postavi najstarije leglo u donjem nastavku moze se postaviti i maticna resetka da matica ne silazi dole ali i to nije potrebno posto ovih dana jutra su malo hladnija i matica se zadrzava u gornje telo...... , tema je sada aktuelna ......, pozdrav

Korisnički avatar
Palestinac
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 1829
Pridružen: 21 Lis 2010, 19:48
Lokacija: Sl. Brod

Re: Saniranje pcelinje zajednica koje je bez mednih venca

Post: #16167 Palestinac
26 Kol 2016, 22:31

Tema je više nego aktuelna , al je dobro (kod mene) što unosa još ima i to solidno pa će se vjenci i podebljat kroz tjedan dana. Tamo gdje je gotovo ,valja poduzet sve da se zalihe stvore. Neobično je ovo ljeto,svježe je (mislim na vlagu u tlu) korovi još mede ,puno toga je cvatu,za razliku od onih uobičajenih spaljenih ljeta kad se samo voda unosila.


Povratak na “Tehnologija pčelarstva”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 2 gosta

cron