Pcelarenje LR kosnicama nakon bagrema

Teme vezane uz primjenu različitih pčelarskih tehnologija
Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Re: Pcelarenje LR kosnicama nakon bagrema

Post: #14150 akarlovic
12 Tra 2014, 10:46

Kad smo pčelarskog virtuoza več spomenuli:
JOSIP BELČIĆ je napisao:Slabiti treba najslabije pčelce i njihovim pčelama i leglom pojačati srednje jake pčelce koji će, tako pojačani, dostići u razvoju najjače. Od preostalih pčela, legla i matice stvara se pomoćni pčelac.

Taj je citat trebalo staviti i ranije no nisam se sjetio.

Još je bitna po meni i sljedeća rečenica koju je ova pčelarska legenda izrekla/napisala: "Preranim proširenjem može pčelac zaostati u razvoju, a prekasnim može dobiti nagon za rojenjem."

Što se roja tiče vrlo vjerojatno no rojenje treba znati je sastavni dio pčelarske priče, oni pčelari kojima se pčele ne roje nikad vrlo vjerojatno ih niti nemaju.

Odgovor na 1.:
Otvara se leto na trećem nastavku tako da sve pčele izlaze a ulaze u donje leto i postaju sakupljačice.
Otvaranje leta na trećem nastavku omogućuje nesmetano instiktivno izljetanje pčela izletnica na pašu, a u povratku pune nektara i peludi one ulaze u donji dio košnice kroz doljne leto kako su to navikle i inače raditi. Otvaranjem gornjeg leta stavlja se mreža komunikacija ostaje ali nema prelaska pčela u treći nastavak. Moć zajednice u sabiranju je pojačana povečanim brojem izletnica iz trećeg nastavka s maticom u kojem ostaje matica, leglo i kućne pčele. Pčele u donjim nastavcima su odvojene od matice ali osjećaju njen miris kroz žičanu mrežu pa tako nemaju potrebu za drugom maticom no ... to ćemo vidjeti kako bude kod tebe prošlo.
Ako trebamo ili želimo novu mladu maticu tada se na mrežu stavlja nešto ... lesonit na primjer, mirisni kontakt se gubi te stavljamo dolje matičnjake i opala eto nam nove matice dolje a gore imamo staru.To je cijela filozofija.
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!

Korisnički avatar
Palestinac
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 1829
Pridružen: 21 Lis 2010, 19:48
Lokacija: Sl. Brod

Re: Pcelarenje LR kosnicama nakon bagrema

Post: #14154 Palestinac
12 Tra 2014, 19:31

dadaas je napisao:Ahhhhhh, vec sam krenuo u ovu belcicevu metodu i postavio sam maticnu resetku na drugi nastavak (odnosno gornji, jer nemam sace nego samo satne osnove, jer sam pocetnik).

No ja sam gledao video na youtube i tamo pise cjela metoda, radi se o tome da prvo 15 dana ili tu negdje prije pase koristimo maticnu resetku sa zatvorenim letom na gornjem nastavku, no onda kad pasa pocne stavimo mreznu resetku sa otvorenim letom. Kako objasnjava pcelar u videu, time dobijemo da sve pcele odu van i vrate se dolje, ali nemogu doci u gornji nastavak jer je gore samo mreza, sto znaci da sve pcele nose med u donja 2 nastavka dok su gore samo mlade pcele i matica.

E sad kako sam ja pocetnik i samo prenasam teoriju koju sam naucio, mene zanima kako su se pcele zbile u gornji treci nastavak ako od ispod nemogu doc, znaci da su morale koristiti gornje leto, a onda imam ova pitanja:

1. zar pcela nekoristi leto koji je koristila svakodnevno (donje leto), odnosno, ako je ona prvi put izasla na gornje leto, a nikad usla na gornje leto, dali ce se ona u kosnicu vratiti na gornje ili donje leto koje je koristila svakodnevno?
Pčele osjete maticu u trećem nastavku ,ona im treba i nabijaju se u drugi i treći nastavak bliže matici ,a pronađu i to gornje leto trećeg nastavka. Belčićeva teorija bez započetog matičnjaka u donjem nastavku je pusta teorija a ti isprobaj to na svojoj koži kad mi ne vjeruješ.To što reče Karlović da je rojenje nešto prirodno to stoji. Valja raditi da to neuzme maha u tijeku paše ali rojevi su sastavni dio pčelarenja ako ćemo govorit istinu.

mali_trut
radilica
radilica
Postovi: 78
Pridružen: 06 Lip 2013, 14:05
Lokacija: Zagorska sela

Re: Pcelarenje LR kosnicama nakon bagrema

Post: #14676 mali_trut
12 Lip 2014, 10:25

Pozdrav,

Evo da javim situaciju kod mene. Spremao sam drustva za bagrem,bila su jaka,na 3 nastavka. Bagrem je slabo medio i doslo je do rojevnog nagona,jedno se drustvo izrojilo. Iz te kosnice sam uzimao okvire sa maticnjacima i napravio 3 nove zajednice. Stare zajednice(njih 5) sam spustio na 2 nastavka i maknuo maticnu resetku. Legla ima otprilike 5-7 okvira ovisno o drustvu. Nove zajednice imaju oko 3 okvira legla,matica je izasla i pronjela. Ono sto me veseli je da pcela ima dosta,legla takoder a i nemogu se zaliti na med. 4 od 5 starih kosnica imaju puna medista,sa negdje 5-6 okvira zatvorenog meda,a ostatak napola zatvoreno ili nesto malo friskog nektara. Poceo je mediti kesten(bar tako mislim) a ima pored mene na nekih 500m zracne linije kestenova suma,nose dosta nektara i za neka 2 tjedna cu vrcati. Novi rojevi imaju debele medne kape i dovoljno hrane. Zadovoljan sam situacijom,pogotovo kad slusam stanje vaga u ostalim djelovima Hrvatske gdje vage idu u minus vec tjednima.

mali_trut
radilica
radilica
Postovi: 78
Pridružen: 06 Lip 2013, 14:05
Lokacija: Zagorska sela

Re: Pcelarenje LR kosnicama nakon bagrema

Post: #14720 mali_trut
25 Lip 2014, 22:26

Pozdrav,

Kupio sam mreze za propolis i mislio sam ih staviti na 4 jaka drustva za par dana. Mislio sam ih staviti na 2. nastavak,te na njih staviti nekakve kockice drva i na njih direktno krov(znaci bez hranilice-zbjega sa ventilacijskom mrezom kakve inace imam na kosnicama). Jeli ovo okej i koliko treba podici krov da bi ventilacija bila dovoljna da bi pcele brzo punile mrezice?

Takoder me zanima sljedece. U jednoj od kosnica je nestala matica. Pcela je bilo puno,ali legla nigdje. Nakon toga sam pronasao maticnjake,dodao 2 okvira zatvorenog legla bez pcela iz druge kosnice i pustio sve na miru 2 tjedna. Kada sam isao pregledati ustanovio sam da legla jos uvijek nema,maticnjaci su otvoreni ili dolje(kao da se izlegla) ili bocno sa strane. Pronasao sam trutovskog legla koje je nasumicno lijegano,neuredno..Izgleda kao leglo lazne(ili laznih) matica. Zanima me sto uciniti sa ovim drustvom,pcela je dosta,hrane takoder imaju dosta(3-4 okvira punih zatvorenog meda) ali nema legla novoga. Volio bi spasiti drustvo ako je moguce. Molim Vas za savjet.

p.s. novu maticu bi mogao kupiti ako ce trebati.

Hvala unaprijed!

dadaas
trut
trut
Postovi: 105
Pridružen: 12 Ožu 2014, 12:08
Lokacija: medjimurje

Re: Pcelarenje LR kosnicama nakon bagrema

Post: #14721 dadaas
26 Lip 2014, 09:20

Imao sam ja slicnu situaciju, i imao sam 2 okvira tog trutovskog legla, a matica nova, dao sam joj jos jednu sansu tako da sam rasturio te trutove i onda je ona krenula, krenula je ko luda.

Tak da provjeri dali je vidis unutra, ako je unutra onda je malo stimulisi s sirupom, neki pisu sa leglom (dodas joj leglo iz druge kosnice). Ako je nema i ne nosi onda probaj anci neki maticnjak u drugim kosnicama pa ga ubaci unutra, ili kupi maticu, samo neznam gdje...

Ako nista od toga onda ces morat navlaciti maticnjak, a to ce trajat duuugo, mozda iskusniji mogu reci jel OK sad navlacit maticnjak? sedmi mjesec je tu, po gruboj procjeni ona ce poceti leci jaja 1.8 negdje, da niej to malo rpekasno? I ako nesto pođe po zlu odna ces morat spojit, pa mozda bolje onda vec sada spojit..,.

Korisnički avatar
Palestinac
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 1829
Pridružen: 21 Lis 2010, 19:48
Lokacija: Sl. Brod

Re: Pcelarenje LR kosnicama nakon bagrema

Post: #14722 Palestinac
26 Lip 2014, 16:19

Čitajuć problematiku iz ova dva posta mogu samo reći , trebao bi to pogledat uživo.Takvo grbavo a kompaktno leglo djelo je trutuše a rešetkasto leglo djelo je lažnih matica koje nesu po rubu stanice saća a rezultat kod oba slućaja su mali trutovi.Takva društva ,ne spašavam a ko hoće spasiti ,najbolje je dodavanjem sparene matice uz prethodnu pripremu takvog društva.

Korisnički avatar
crt_j
Novi korisnik
Novi korisnik
Postovi: 6
Pridružen: 04 Tra 2014, 20:38
Lokacija: Murska Sobota

Re: Pcelarenje LR kosnicama nakon bagrema

Post: #14841 crt_j
13 Kol 2014, 20:57

Pitanje ovogodišnjega početnika za kolege na LR...

Imam 3 panja useljena 05/2014 - 06/2014. Svaki od njih ima duboku podnicu i 2 kutije visine 2/3. Trenutno oni imaju i dodatnu kutiju koju od donje dvije dijeli mreža za propolis a na njoj je krpa sa mravljom kiselinom.

Pošto su to ovogodišnje zajednice stalno jih hranim u plastičnoj posudi koja dostiže gotovo cijelu visinu podnice.

Sada je 8. mjesec. To bi moralo, što se tiče razvoja zajednice, po teoriji biti već dosta kasno. U 2013 početkom 10. mjeseca već se desilo da preko noči bude 0 C.

U poslednjih cca 20 dana prilikom promijene hrane primjećujem da se pčele sve više nalaze u grupi pored posude, znači paralelno s njom, ispod "radnih" kutija i saća. Ako nastave tim tempom još malo pa će biti teško normalno izvuči i opet staviti posudu u panj.

Ne znam da li da to pripišem reakciji na stavljanje kiseline ili su panjevi stvarno toliko puni. Ako osim ispod pogledam i odozgo kroz mrežu izgleda mi da stvarno jesu jako puni.

E sad moja dilema... Da li staviti još treću kutiju?

Pro: bar će te silne pčele imati negde da se smeste in nastave rad.

Kontra: šta ako počnu graditi saće (znači bar 10 dana), pa krenu stavljati zalihe in leglo, nisu ni još možda sve fino napravile a stignu niske temperature - biti će možda suviše "rastegnute" po panju i zbog toga osjetljivije.

Šta predlažete?

HVALA.

Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Re: Pcelarenje LR kosnicama nakon bagrema

Post: #14843 akarlovic
14 Kol 2014, 19:59

Ne bi po mom trebala ta treća kutija / nastavak jer paše jenjavaju. Eto sad samo malo zlatošipke livade ... i ponekog korova uz tvoju prihranu dosta da matica zaljega i dalje.
Pogledaj si i odmah ovo: "Sigurna prihrana pčela" iako si ih ti hranio i prihranio dobro kad su tako moćne ne piše doduše kako su uzimale i koliko dnevno.
http://pcelarstvo.hr/index.php/radovi/p ... rana-pcela
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!


Povratak na “Tehnologija pčelarstva”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 1 gost

cron