Napuštanje košnice i nastambe

Teme vezane uz primjenu različitih pčelarskih tehnologija
Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Napuštanje košnice i nastambe

Post: #9201 akarlovic
11 Sij 2013, 10:02

Pod određenim okolnostima, zajednica pčela može napustiti košnicu ili u prirodi područje kojesu naselile. Nastambu najčešće napuštaju sve ili bar večina pčela iz zajednice. Dok je napuštanje nastambe specifičnije za pčele s područja Afrike koje to imaju u genima zbog migracijskog načina života, neke vrste uključujući i "afrikanizirane pčele Južne Amerike,no moguće je i kod pčela našeg područja iako doduše u manjoj mjeri.

Kada pčele napuste nastambu u jesen pred zimovanje u našim krajevima to je za njih najčešće pogubno. Razlog napuštanja nikad nije do kraja utvrđen sa 100%-tnom sigurnošću, a uzrok može biti glad ili varroa. Napuštanje zbog gladi dešava se kada zajednica smatra kako su zalihe nedostatne za količinu pčela pa se dio pčela odvaja, napušta nastambu, kako bi ostatak mogao normalno funkcionirati i odgajati leglo. Napuštanja su uočena i u onim zajednicama koje nemaju legla no to se najčešće pripisuje nečem drugom ne i zbog gladi.

Pojavom varroe i varooze kod zajednica se javlja i nauštanje nastambi zbog prevelikog broja te grinje pa zajednica napušta nastambu ne bi li se riješila tog napasnika.

Postoje određene sumnje također i u napuštanje košnica uzrokovane izlaganjem zajednice pojedinim štetnih pesticida i kemikalijama.
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!

Neznalica
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 981
Pridružen: 07 Sij 2013, 02:26

Re: Napuštanje košnice i nastambe

Post: #9214 Neznalica
11 Sij 2013, 19:51

Može li i AG biti jedan od uzroka? Da mravlja može biti uzrok - doživio. A upravu si da je to još podosta pod velom tajne baš kao što se tipovalo na mobitele, CCD, zbir raznih problema..., što je, ustvari, drugi način naučnih odgovora koji glase: ne znamo tačno.

Korisnički avatar
medvedv
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 174
Pridružen: 11 Ruj 2010, 10:38

Re: Napuštanje košnice i nastambe

Post: #14875 medvedv
25 Kol 2014, 14:49

Može naravno biti bilo što ako se pčele osjete u toj nastambi ugrožene, pa tako i varoza, AG i sl. Sve što znači poremeti njihov životni ciklus i ugrozi opstanak zajednice / kolonije. Pa tako i kontinuirano lagano lupkanje grane po zidu košnice.
... alaj volim ovaj režim, pčele rade a ja ležim ...


Povratak na “Tehnologija pčelarstva”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 1 gost