Uzimljavanje - smještaj klupka

Teme vezane uz primjenu različitih pčelarskih tehnologija
Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Uzimljavanje - smještaj klupka

Post: #8924 akarlovic
26 Pro 2012, 13:51

Ova tema spada u jesenska čitanja ali kako sam imao prilike vidjeti jedan pčelinjak po svemu sudeći sasvim pogrešno uzimljen, bez pčela u 5 od 15 košnica bolje da ga stavim sada nego da to zaboravimo kansnije. Tko zna da li će "antisklerin" djelovati do kolovoza. :lol:
-----------------------Uzimljavanje na stacioniranom pčelinjaku-------------------------------------
Nakon zadnjeg vrcanja u stacioniranom pčelinjaku što kod mene znači kraj srpnja ili sam početak kolovoza počinje priprema zajednica za zimu. Što ovisi o pašnim i klimatskim uvijetima na kojim je pčelinjak stacioniran 9 mjesec je mjesec stvaranja konačnih zimskih mednih vijenaca, zadnjeg zalljeganja matice i podizanja kvalitetne zdrave zimske pčele koja će dočekati proljeće.

Ja osobno pčelu tretiram u 8. mjesecu sa tretmanima koji pokrivaju cijelokupni razvoj zimske pčele, koji je dulji od 21 dan. Tretman pčela vršim sa KarThymoGel-om i mravljom kiselinom (dugotrajni tretman). Oba tretmana su dugotrajna ne koristim "šok terapije" dakle i cilj im je da pčele uđu u jesen/zimu sa što manje varroe. No ovdje je tema način uzimljavanja pčela sa LR košnicom, svatko ima pravo na vlastiti tretman sve dok je isti učinkovit i dok spašava pčele. Pritom je naravno nužno koristiti sredstva koja neće upropastiti cijelosezonski trud pčela ali ni vaš tijekom godine.To pa znači da sredstva trebaju nanositi čim manje štete odrasloj pčeli kao i zalegi mladih zimskih pčela. Med je dakle namirnica koju proizvode samo pčele, nikako pčelari ili ne daj Bože tolike nam sramote punionice/otkupljivači/dileri iako oni pišu da su proizvođači meda (neki ga doduše stvarno i falsificiraju).

Kaže se koliko pčelara toliko metoda uzimljavanja,tako svaki pčelar razvije svoj stil prema paši i klimatskim uvijetima, to je neosporna činjenica, no dodao bih još na to +20% metoda.

Jer i sam uzimljavam ponekad stihijski, nekad na jedan nekad na dva nastavka. Odluka o tome kako će se uzimiti koja košnica pada već krajem kolovoza, pregledom pčela i pada varroe, razlog tome je želimo li zdrave pčele,te se poduzima tretiranje košnica kao obaveznog tretiranja.

Uzimljavanje na dva nastavka se uglavnom provodi sa jakim zajednicama u godinama sa dostatnim pašama.
Kada pčelinja društva imaju maksimalne uvijete za razvoj i stvaranje dostatnih zaliha hrane. Dakle kada pčele mogu puniti i gornji nastavak medom livade, zlatošipke i biljaka koje cvatu nakon kestena, u jesen jesenje kasne paše. Svi se naoko "sumnjivi" okviri koji bi mogli sadržavati med medljike u tragovima se vade i vrcaju. Razlog tome je što na tome medu pčela loše zimuje i teško je probavljiv za pčelu. Taj se med koristi za buduće prihrane nakon što se djelomice razrijedi vodom i šečernim sirupom. Može mu se dodati med od otopljenih voštanih poklopaca, dobivenih skidanjem poklopaca prije vrcanja. To je uvijek jeftinija i bolja opcija nego kupnja šećera, bez obzira o cijeni meda i šećera na tržištu. Jer poznato je da ništa ne može zamjeniti kvalitetan med kao hranu pčela.

Kada pčele zimuju samo na jednom nastavku, one se u 95% slučajeva za sve same pobrinu, pčelaru preostaje samo kontrola izlaska zadnjeg legla i njegovo eventualno premještanje. No za time najčešće nema ni potrebe. Ukoliko se pčele uzimljuju na dva nastavka donji nastavak s leglom kao i kod uzimljavanja sa jednim nastavkom uređuju same, gornji nstavak pčela doživljava kao "medni vjenac" pa se u njega prebacuju svi okviri koji su bez legla da ih pčele pravovremeno napune. Kako matica kojim slučajem ne bi prešla gore zalijegati, koristi se matična rešetka, no može se i bez nje ali tada se ti okviri uglavnom prebacuju u donji nastavak. Tako da pčela završi svoje zadnje izleganje u donjem nastavku. Jer če i tu prvo krenuti sa novom zalegom. Posebnu pažnju treba posvetiti na takozvani smrtni razmak, on se eliminira tako da se na donji nastavak , ubaci letvica tolike debljine da podigne okvire toliko da se dodiruju sa okvirima iz gornjeg nastavka. Tada pčela lako i kad je hladno pređe na gornje okvire i počinje normalno dalnje hranjenje i tošenje mednih zaliha.

Južni krajevi ili sa toplijom klimom nemaju tolike potrebe za eliminicijom smrtnog razmaka kao sjever Hrvatske. No nikad nije na odmet učiniti sve da pčela čim lakše prođe kroz zimu.

Ovo je način na kojem u stacioniranom pčelinjaku pčele redovito stvore dostatne zalihe meda, i najčešće ih ne treba prihranjivati. Izuzetak je u Varaždinskoj županiji primjerice bila 2012. godina kada je kontinuirana lagana ljetna prihrana jednostavno bila nužna stvar bez koje bismo dobili zajednice koje će vrlo teško ili nikako ući u zimu da ne spominjemo kako će prezimiti.

Na mjestu izlaska posljednjeg legla (vidi sliku dolje) pčele započinju formirati zimsko klupko. Razlog je taj da pčele ne napuštaju leglo, griju ga i trude se da se svaka pčela izleže. To je bitno za opstanak zajednice tijekom cijele godine, posebice to do izražaja dolazi ulaskom u zimu jer te izležene pčele trebaju živjeti do proljeća i "odgojiti" prve naraštaje proljetnih pčela.
zadnje_leglo.jpg
Na mjestu izlaska posljednjeg legla pčele započinju formirati zimsko klupko.

Ukoliko se uzimljava na dva nastavka zajednica već do zime zauzima donji i gornji nastavak, a brzina prelaza ovisi o debljini mednog vijenca na prvom nastavku. Kako je gornji prepun meda prezimljavanje sa takvim velikim zalihama je neupitno iako mnogi pčelari i dan danas smatraju da je bolje taj med izvrcati i prihraniti pčele šećernim sirupom. Tu svoju teoriju boljeg prezimljavanja obrazlažu najrazličitijim uglavnom copy-paste sadržajima, no neutemeljena teorija i pčelinja tisućljetna stvarnost dva su različita pojma. Šećer je pored meda u pčelarstvu samo nužno zlo kojeg se laćamo samo kada drugog izbora nemamo.

-----------------------ako sam što zaboravio ili pogrešio ispravite-------------------------------------
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!

Korisnički avatar
Palestinac
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 1829
Pridružen: 21 Lis 2010, 19:48
Lokacija: Sl. Brod

Re: Uzimljavanje - smještaj klupka

Post: #8929 Palestinac
26 Pro 2012, 20:24

Nema se šta ispraviti to je to,samo da dodam da umjesto letvice koja poništava razmak između okvira (nastavaka) ja sam ubacivao par komada saća od zaperaka skupljenih u proljeće i to dođe kao skalina ,spoje okvire donjeg i gornjeg nastavka i nema "smrtnog razmaka",Zaperke samo bacim na satonoše donjeg nastavka i na to stavim gornji .

barni 01
Čmela član
Čmela član
Postovi: 1549
Pridružen: 24 Pro 2011, 19:21
Skype: mbaric10
Pčelarska udruga: čmela
Lokacija: donje međimurje
Kontakt:

Re: Uzimljavanje - smještaj klupka

Post: #8930 barni 01
26 Pro 2012, 21:13

Karloviču tu se nema šta puno nadodati
u svemu tome pčelar treba biti samo posmatrač i skretnica ako nešto krene po krivom.
na temu se nema šta dodati ili oduzeti,jedino da ako ima dobre paše pčelar ima manje intervencija u košnici i oko nje.
Palestinac i tvoj prijedlog za eliminaciju smrtnog razmaka stoji a puno puta ga i pčele same izgrade
poz....

Korisnički avatar
trut81
matica
matica
Postovi: 451
Pridružen: 17 Tra 2011, 13:01

Re: Uzimljavanje - smještaj klupka

Post: #12569 trut81
07 Kol 2013, 18:16

da pokrenem temu znaci kad na 2 nastavka idu u zimu pcela se ipak sama smesti u donji bez da mi ista napravimo kako se onda stavi pogaca ako treba gore ili izmedu nastavaka ako moze samo to pojasnit svasta sam cul pa da ne zaserem jer na dva nisam probal ali ove ocu pozz

Neznalica
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 981
Pridružen: 07 Sij 2013, 02:26

Re: Uzimljavanje - smještaj klupka

Post: #12586 Neznalica
09 Kol 2013, 00:50

trut81 je napisao:da pokrenem temu znaci kad na 2 nastavka idu u zimu pcela se ipak sama smesti u donji bez da mi ista napravimo kako se onda stavi pogaca ako treba gore ili izmedu nastavaka ako moze samo to pojasnit svasta sam cul pa da ne zaserem jer na dva nisam probal ali ove ocu pozz


Još nisi dobio odgovor?!
Mora da su svi zauzeti vrcanjem.

Ovo nije tačno i ne oslanjaj se na to:
naci kad na 2 nastavka idu u zimu pcela se ipak sama smesti u donji bez da mi ista napravimo


Najsigurnije bi bilo zazimiti u jednom nastavku, a već pred samu zimu samo podbaciti prazan polunastavak ili nastavak.

Pogača? Da ti odgovorim pitanjem. A gdje pčela prirodno deponuje med: iznad glave ili ispod?

I pogaču i sirup možemo izbjeći i tako bismo puuu-nooo pomogli pčelama.

Pozdrav, svako dobro!

Korisnički avatar
trut81
matica
matica
Postovi: 451
Pridružen: 17 Tra 2011, 13:01

Re: Uzimljavanje - smještaj klupka

Post: #12591 trut81
09 Kol 2013, 18:31

hm gadno je kad nesto neznas ali probat cu drugacije nemre valjda bu dobro oslonit cu se na pcelinju pamet kad je ja nemam barem one znaju kako treba pozz

Korisnički avatar
Palestinac
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 1829
Pridružen: 21 Lis 2010, 19:48
Lokacija: Sl. Brod

Re: Uzimljavanje - smještaj klupka

Post: #12599 Palestinac
09 Kol 2013, 21:53

trut81 je napisao:hm gadno je kad nesto neznas ali probat cu drugacije nemre valjda bu dobro oslonit cu se na pcelinju pamet kad je ja nemam barem one znaju kako treba pozz
Glede zimovanja na 2 LR nastavka ,izbjegavaj to . Ako već uzimljavaš , pod 1. Pčelac mora biti vrlo jak .Pod 2. Treba podesit stvari ako već pčele nisu same da med bude u gornjem glavnina a da buduće klupko vata gornji nastavak makar malo ako već glavninom nije u drugom. Ja sam to rješavao ovako.Koncem 8mj. pregled ,ukoliko je gornji ful pun meda a pčela i leglo dole izvadim iz gornjeg iz sredine 2+3 okvira meda i na njihovo mjesto stavim okvire s otvorenim leglom a medne okvire stavim dole -bočno sa svake strane.To je sve. Pčela će formirati klupko na mjestu gdje se zadnje leglo izvali a to je to uglavnom što si dizao.Ukoliko pčelac drži oba nastavka i legla kao i meda ima i gore i dole onda ne diraj ništa samo provjeri količinu meda .Gornji treba imati 4 okvira (bočno) meda i nekakve vjence iznad srednjih okvira i gotovo.Ponavljam izbjegavaj uzimljavanje na 2 nastavka.

Neznalica
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 981
Pridružen: 07 Sij 2013, 02:26

Re: Uzimljavanje - smještaj klupka

Post: #12601 Neznalica
10 Kol 2013, 00:37

trut81 je napisao:hm gadno je kad nesto neznas ali probat cu drugacije nemre valjda bu dobro oslonit cu se na pcelinju pamet kad je ja nemam barem one znaju kako treba pozz


Da me ne bi krivo shvatio, hajdemo redom, a ne bi ništa falilo da i ti uzmeš knjigu u šake i malo obnoviš gradivo o predzimskim jesenskim radovima (zazimljavanje).

Pogaču dodaj iznad (ako je potrebna). Uvijek vodi računa da ne procuri po pčelama. Pogaču možeš dodati i u okvirnoj hranilici (ram-hranilica). U pravilu, pogača je krajnja nužda, kojom pri prvom brzinskom pregledu, najčešće usred zime (januar-februar pa i mart), spašavamo društva da ne umru od gladi, a pošto pčela uvijek deponuje hranu IZNAD i ka njoj se tako i kreće, i mi pogaču dodajemu navrh.

Važni su medni vijenci i, ako su oni dobri, pogača je bespotrebno mučenje i sebe i pčela. Sad dolazimo do zazimljavanja u 1, 2 ili tri nastavka. Rekao sam već da je u jednom najsigurnije jer je sve tu i nema smrtnog prostora, ali je LR plitak i tu je određeni problem, no iz iskustva odgovorno tvrdim da bez problema zimuju i u jednom LR nastavku. Dakle, kad je u pitanju zazimljavanje u 1 nastavku, tu pčelar ne mora puno da se miješa. Naravno, podrazumijeva se da MORA pregledati stanje društva i zalihe hrane. Ako su vijenci na srednjim ramovima, gdje se smjestilo klube, 1, 2, 3 cm visoki - obavezna ubrzana prihrana gustim sirupom (2:1 u korist šećera). Zašto ubrzana i u većim količinama? Ako dodaješ po 2-5 dl svaki drugi-treći dan, onda to simulira pašu i matica može nastaviti nesti te si napravio još goru stvar, ali ako daš 1-2 litra odjednom i svaku noć zaredom, onda "matiraš" maticu unesenom hranom jer pčele hranu deponuju iznad, blokiraju maticu hranom i tako se za nekoliko dana vijenci izduže dovoljno za prezimljavanje, a pčele imaju dovoljno vremena da izventiliraju, invertuju i poklope. Tad slobodno možeš podbaciti ispod i polunastavak i nastavak ispod (da "rep" klubeta ne leži na podnjači, nego da visi u drugom nastavku).

Zazimljavanje u 2 nastavka? Evo zašto sam ti rekao da je pogrešno ono: "pčele će sve same uraditi". Ako je, npr. matica sa pčelama u gornjem nastavku i tamo je tamnije (toplije) saće, a ispod njih u donjem nastavku bijelo saće, same će se zazimiti u gornjem nastavku i tu je problem ako nemaju dovoljno zimnice pa se pčelar mora umiješati i prerasporediti ramove jer pčele za zimovanje biraju toplije (tamnije) saće. Zato je početniku najbolje ispočetka uzimljavati u 1 nastavku.

Ne smiješ zaboraviti da za prezimljavanje ne gledaš i na njih ne računaš - ramove sa strana (prvi i deseti). Kao, oni su puni i sve je uredu. Nije uredu! Pored njih punih, društvo umire od gladi. Ti ramovi dobijaju na značenju i važnosti tek u proljeće, za zimu su običan "led" ili "beton". Važni su vijenci.

Malo sam se naduže raspričao pa da prekinem jer niko ne voli duge postove pa da završim, no ako sam nešto propustio - pitaj. Odgovoriću ako znadnem.

Uh, umalo da mi zbog tebe nastrada kompjuter: nevjerovatno grmilo i sijevalo, a ni kapi kiše, no grom zvekno, kompjuter se ugasio.

Pozdrav, svako dobro!

P.S.
Ovo je post koji sam (vremenski) najduže pisao: grom me rastegao.

Korisnički avatar
trut81
matica
matica
Postovi: 451
Pridružen: 17 Tra 2011, 13:01

Re: Uzimljavanje - smještaj klupka

Post: #12604 trut81
10 Kol 2013, 08:00

ma da znam da je na 1 najbolje tako sam do sad uvijek nego moljac mi sjebe svo sace bez obzira kaj stavim zato ova pitanja na 2 nastavka ali opet kako onda AZ kosnica ona je uvjek ista kako njoj ne smeta razmak tamo nema pcelar kaj skinut i ostavit na 10 okvira al ga meljem ajd pozz

mali_trut
radilica
radilica
Postovi: 78
Pridružen: 06 Lip 2013, 14:05
Lokacija: Zagorska sela

Re: Uzimljavanje - smještaj klupka

Post: #12606 mali_trut
10 Kol 2013, 13:37

Pozdrav,

Sto se tice zazimljavanja na 1 nastavku,kolilo bi cm trebali biti visoki vijenci na sredisnjim okvirima gdje je klupko? I kako 'reducirati' kosnicu sa 2 na 1 nastavak? Mislio sam staviti okvire s leglom staviti u prvi nastavak,okvire sa peludom i puno meda stavit do legla,a okvire sa malo meda ili nektara nekako staviti u gornji nastavak da ih ociste i prenesu na donje okvire med? Tada bi taj gornji nastavak sa praznim sacem podbacio prije zime ispod nastavka u kojem ce zimovati.

Pozdrav,svako dobro!


Povratak na “Tehnologija pčelarstva”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 1 gost