AŽ košnica - samogradnja

Ovdje spadaju teme isključivo o AŽ košnicama.
Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Re: AŽ košnica - samogradnja

Post: #4055 akarlovic
18 Pro 2011, 20:13

Svakako je bolje za AŽ uzet novu koja paše i po njoj raditi nego prema nacrtima jer nacrti mogu biti s greškom ili nejasni.
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!

Korisnički avatar
Zebeleni
kućna pčela
kućna pčela
Postovi: 51
Pridružen: 23 Ruj 2011, 21:46

Re: AŽ košnica - samogradnja

Post: #4060 Zebeleni
19 Pro 2011, 23:02

davorzg
Ako nisi pčelario AŽ košnicom teško budeš to sklopio bez originala. U najboljem slučaju, napraviti češ košnicu u kojoj bude sve zapinjalo ili bude sve imalo previše lufta. Pčelinji razmaci su ti zakon broj 1. Mislim da sam vidio tvoj post na jednom drugom forumu gdje si na isti način i s istom spikom tražio "točne i temeljite" nacrte za LR u svom prvom postu (i više nijednom). Bolje pokušaj s LR jer je lakši za napravit, i ako si samo stolar a ne i pčelar, lakše je shvatiti princip košnice. AŽ ti je elementarna nepogoda što se konstrukcije tiće, a zaraditi češ malo ak je za prodaju. Ja sam ih sam radio i nema tu neke računice, a puno za.....bancije, a ak se hočeš obogatiti ko stolar, delaj namještaj po mjeri, a onda od toga kupi košnice. Košnice se isplate raditi tek na veće količine tak da sa zaradom cca 50kn po košnici imaš profit. Naravno ak ih prodaš. Nije da te odgovaram, ali stvari tako stoje. A možda ti imaš neku drugu računicu. Za sebe si možeš "zbiti" s čavlima iz bilo čega, al za prodaju to mora biti skoro pa jako dobro i od jako dobrog materijala koji je suh što znači i skup. Najbolje kupi jednu pa radi po njoj. Ni Slovenci ne forsiraju nacrte, jer može sve biti točno a ne bude valjalo. To je košnica koja se radi oko standardnog ili "grom" okvira i onda dalje u kombinacijama 2 i 3 etažne, pa dalje sa 9, 10, 11 ili 12 okvira. Moja poznanica ima čak 2x16 okvira. Tak da i tu trebaš biti određen! Ak si početnik prvu košnicu ipak kupi, a onda vidi isplativost gradnje (ako si stolar - odlično). Tražiti od nekog da ti da košnicu u djelovima je neozbiljno. I još jednom. Ako si totalni početnik zašto AŽ? Dal te je netko nagovorio? U principu je lakše (fizički) s AŽ nego s nastavljačama, samo moraš naći i AŽ mentora.
Joj kaj sam se raspisal.
Nadam se da nisam bio previše grub. Ako jesam, oprosti, a ti najbolje znaš što je dobro za tebe.
lp

kkarmelo
Novi korisnik
Novi korisnik
Postovi: 1
Pridružen: 05 Sij 2012, 10:03
Skype: karmelo1

Re: AŽ košnica - samogradnja

Post: #4344 kkarmelo
05 Sij 2012, 10:15

Ja sam jos prije 30 godina dok sam pčelario s ocem izradivao AŽ kosnice 10 okvira )tada sam imao 17 godina). Napravio sam šablone od lesonita i preko njih rezao i busio rupe i utore za matiču rešetku. Isplati se ako se radi 10 ili više komada, priprema oduzme vremena ali trud se na kraju isplati.
Važno je imtri suhu građu, ja sam tada izrađivao od brodskog poda 20 mm. Ohrabrujem one koji imaju vremena i volje - nije to tako teško, za sklapanje je dobro imati jos jednu osobu, pogotovo her sam ja tada stavljao šipke na kojima leže okviri tako da se kasnije nisu mogli vaditi, danas bi to promijenio, lakše se čisti košnica.


Povratak na “AŽ košnica”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 1 gost