Micromys minutus vs Apis mellifera carnica

Teme vezane uz događanja u pčelarskim udrugama
Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Micromys minutus vs Apis mellifera carnica

Post: #5070 akarlovic
12 Velj 2012, 12:48

Sutra šaljemo jedan dopis u kabinet Ministra Tihomira Jakovine, da ga upoznamo sa nekim nelogičnostima vezanim uz NEzaštitu naše male korisne sve ugroženije kako kod nas tako i u svijetu medonosne pčele. Želite li se i Vi priključiti preuzmite dokument, stavite svoje ili podatke svoje udruge i šaljite na istu adresu!
------------------------------------------------------
Broj: 2012-13-02-001
U Varaždinu, 13.02.2012.

Za: Ministarstvo poljoprivrede
Kabinet ministra
Ulica grada Vukovara 78
HR - 10000 Zagreb
Predmet: Micromys minutus vs Apis mellifera carnica - Patuljasti miš vs Medonosna pčela

Veza dopisa: Nemamo nikakvu vezu, mi smo građani Republike Hrvatske „bez veze“!

Poštovani gospodine ministre,


Niste li znali on živi od Engleske i Španjolske u Europi do Japana u Aziji, a u Hrvatskoj ga nalazimo u Istri, kontinentalnoj Hrvatskoj i na vlažnim staništima ušća Neretve životinja se zove Micromys minutus iz porodice MURIDAE, spada Sisavce a Hrvatski naziv mu je Patuljasti miš. To je vrlo važna životinjica našeg EKO sustava važnija od male medonosne pčele!


Apis mellifera carnica je ako znali niste mala medonosna pčela koja živi i radi na teritoriju Republike Hrvatske ona je izvorna za cijelo područje Republike Hrvatske, a prema Zakonu o stočarstvu (NN 70/97) druge pasmine pčela se niti ne mogu uzgajati.

Patuljasti miš Micromys minutus, je za razliku od medonosne pčele Apis mellifera carnice u Hrvatskoj zaštićena svojta prema Pravilniku o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim (NN 99/09). Zaštićenim divljim svojtama, sukladno Zakonu o zaštiti prirode, proglašavaju se zavičajne divlje svojte i strane divlje svojte navedene u koji su sastavni dio Pravilnika. Na strane divlje svojte istog Pravilnika na odgovarajući način primjenjuju se odredbe Zakona o zaštiti prirode. Kuda spada medonosna pčela u domaće "divlje svojite" ili strane "divlje svojite" sasvim je nebitno bitno je da je nitko tisućljećima ukrotio i pripitomio nije te da joj ne bude li zaštićena Zakonom ili nekim Pravilnikom prijeti postepeno izumiranje.

Patuljasti miš naseljava obale vodotoka i vlažne rubove šuma, a medonosna pčela i njeno prisustvo čimbenik je stabilnosti cjelokupnog EKO sustava pa i obala vodotoka i vlažnih rubova šuma koje naseljava Zakonom zaštićeni Patuljasti miš. Kako bi mali Patuljasti miš mogao živjeti i dalje udruga pčelara i građana Pčelarstvo online moli Ministarstvo poljoprivrede da uvrsti i ugroženu malenu medonosnu pčelu u zagrljaj Zakona o strogo zaštićenim svojitama.

Čest se može naći malog zaštićenog Micromys minutusa u živicama, kukuruzištima i poljima. Te iste živice, kukuruzišta i polja, poštovana gospodo Ministri, ukoliko niste znali nestat će ukoliko nestane malena vrijedna i svima korisna medonosna pčela.

Ljetna kuglasta gnijezda gradi Micromys minutus od trave na visini pola do jedan metar iznad tla, da bi Zakonom zaštićen miš "Micromys minutus" imao tu travu moramo u Hrvatskoj zaštititi i očuvati malu medonosnu pčelu.

Hrani se Zakonom zaštićeni miš, Micromys minutus, sjemenkama i raznim beskralježnjacima, da bi se imao čime hraniti potrebno je Zakonom zaštititi i našu malu medonosnu pčelu.

Životni vijek Zakonom zaštićenog Micromys minutusa je od 16-18 mjeseci, u zatočeništvu prema dostupnim podacima i do 5 godina. Mala medonosna pčela u sezoni kada se kao najutjecajniji oprašivač brine o našem okolišu živi samo 30 - 40 dana , nije Zakonom zaštićena i prijeti joj izumiranje i to ne samo kod nas u Hrvatskoj već i u svijetu.

Mi članovi udruge pčelara i građana Pčelarstvo online Molimo Vas da ovaj naš apel ZAŠTITE shvatite ozbiljno kako bi mali Zakonom zaštićen miš Micromys minutus danas sutra imao gdje živjeti i što jesti.

Hvala na Vašem vremenu koje smo vam oduzeli poslavši ovaj naš dopis, obećajemo da ćemo ih slati svaki mjesec (barem) sve dok ne omogućite da naša mala medonosna pčela bude ravnopravna na teritoriju Republike Hrvatske sa malim Micromys minutusom odnosno na jeziku koji razumijete Patuljastim mišom ili bar dok vam istu i učinak plodove rada ne prezentiramo uživo, kao naravno i učinak Zakonom zaštićenog Patuljastog malog miša.

p.s. U prilogu Vam šaljemo i člansku pristupnicu koju popunjenu sa treženim podacima umjesto odgovora ako ga nemate možete poslati zajedno sa kopijom osobne iskaznice na adresu udruge. Upisninu i izradu članske iskaznice ne trebate platiti za taj iznos teretit ćemo pčele iz košnice br 125 iz pčelinjaka dolje potpisanog.


Sa poštovanjem, bla bla bla
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!

Korisnički avatar
franjo
matica
matica
Postovi: 282
Pridružen: 31 Kol 2010, 08:37

Re: Micromys minutus vs Apis mellifera carnica

Post: #5074 franjo
12 Velj 2012, 15:35

:lol: :lol:
smajlibravo

Korisnički avatar
gbionda
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 1064
Pridružen: 31 Kol 2010, 13:13
Skype: Skype:gbionda
Lokacija: Hrvatska,zg,da.

Re: Micromys minutus vs Apis mellifera carnica

Post: #5078 gbionda
12 Velj 2012, 18:19

[trink39.gif] emoticon-yes
Jednog dana kad zamedi bagrem bit cu spreman.

Korisnički avatar
dosens
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 188
Pridružen: 11 Ruj 2010, 10:41

Re: Micromys minutus vs Apis mellifera carnica

Post: #5082 dosens
12 Velj 2012, 19:54

emoticon-yes [trink39.gif]


Povratak na “Iz pčelarskih udruga”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 1 gost