Seleće RH eko pčelarstvo stvarnost ili iluzija

Teme vezane uz seleće pčelarstvo
Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Seleće RH eko pčelarstvo stvarnost ili iluzija

Post: #9982 akarlovic
10 Velj 2013, 10:28

biomed.jpg
Seleći eko pčelinjak, stvarnost ili iluzija?

Postoji li u RH ili u svijetu ako znate seleće eko pčelarstvo ili je to samo "igra papira" ako postoji kako se dobija certifikat selećeg eko pčelinjaka?
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!

Korisnički avatar
medvedv
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 174
Pridružen: 11 Ruj 2010, 10:38

Re: Seleće RH eko pčelarstvo stvarnost ili iluzija

Post: #9984 medvedv
10 Velj 2013, 12:13

Gluposti. Brojni stručnjaci u svijetu tvrde da bi svaki med po svojoj kvaliteti bio eko med ukoliko mu se ne dodaju tvari sa strane. Čist je jer nektar od biljaka i cvijeća pčele prerade u med. Boja košnica ili izgled krova nemaju veze s tim stvarima. Ali ima okoliš. Vode li se statistički ili ini podaci o seljenju ekopčelara? Ne? A zašto ne?
Tijekom razdoblja sezonske selidbe, životinje mogu pasti na neekološkom zemljištu kada se sele s jedne površne za ispašu na drugu. Uzimanje neekološke hrane za životinje u obliku trave i drugog bilja koje životinje pasu tijekom ovog razdoblja ne smije prekoračiti 10% ukupnog godišnjeg unosa hrane. Količina se izračunava kao postotak suhe tvari krme poljoprivrednog podrijetla.

Kako pčelama uopće odrediti na koje cvijeće će ići pasti?
Zabranjeno je rezanje krila pčelinjim maticama.

Matica bez krila možda nema preduvjete za eko zaljeganje.
Na kraju proizvodne sezone pčelinje zajednice moraju biti opskrbljene s rezervama meda i peluda u količini koja osigurava njihovo preživljavanje tijekom zime.

Nije li to pravilo koje vrijedi za sve? Ne piše kakvim medom naime eko pčelari koliko vidim prodaju med sa ciklom? Kako se proizvodi med sa ciklom? Pčele oprašuju ciklu u cvatu?
Hranidba pčelinjih zajednica bit će dozvoljena samo kada je preživljavanje zajednice dovedeno u opasnost zbog klimatskih uvjeta te između posljednjeg vrcanja meda, a 15 dana prije početka sljedećeg razdoblja ispaše nektara ili medljike. Hranidba se mora sastojati od meda, šećernog sirupa ili šećera koji su iz ekološke proizvodnje.

A čime onda hrane ostali "neekološki"? Mesom?
... alaj volim ovaj režim, pčele rade a ja ležim ...


Povratak na “Seleće pčelarstvo”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 1 gost