Molim za pomoc i savjete

Teme vezane uz stacionirano pčelarstvo
Adnan
Novi korisnik
Novi korisnik
Postovi: 1
Pridružen: 31 Kol 2013, 08:45
Skype: adnan.ado30

Molim za pomoc i savjete

Post: #12749 Adnan
31 Kol 2013, 09:09

Prije svega pozdravio bih pcelare i ljude dobre volje....

Imam 33 godine i odlucio sam da nabavim pcele i da se pocnem aktivno baviti pcelarstvom,nikada prije nisam imao nekih kontakata sa pcelama i pcelinjacima izuzev meda kojeg kupim od pcelara....Procitao sam dosta knjiga o pcelarstu i pregledao predavanja tako da sam neke stvari o pcelarstu saznao uglavnom osnovno pocetnicki....

Zamolio bih Vas da mi date savjet:
Nasao sam kod covjeka da kupim 9 LR kosnica pcela(on nema vremena da se bavi pcelama pa prodaje) u razgovoru sa njim i informacijama koje mi je dao kaze da ima 4 LR kosnice sa proslogodisnjim pcelama i 5 ovogodisnjih i da je izvrcao med polovinom kolovoza,pitao sam ga dali je ista ostavio za zimu kaze mi da one sada unose sebi za zimu polen i da se pripremaju i kaze mi da sve uzimljava na jednom sanduku..
Sada me to malo sve buni mogu li prezimiti u jednom sanduku predpostavljam da je to plodisni onaj jedan,dali kupiti te pcele ili cekati neki drugi pogodni trenutak za kupovinu...Kada je najbolje kupiti pcele?Ne razumijem to sto mi kaze proslogodisnje pcele?moze li mi neko pojasniti sta taj termin znaci proslogodisnje?Kada bih u te 4 kosnice mogao ubaciti mladu maticu?

Lijep pozdrav Adnan...

prka
kućna pčela
kućna pčela
Postovi: 56
Pridružen: 30 Lis 2011, 22:01
Lokacija: Slavonija

Re: Molim za pomoc i savjete

Post: #12751 prka
31 Kol 2013, 17:14

poštovanje,
kakve prošlogodišnje pčele - možda ne bi bilo loše ponovo pročitati o životu pčele, pogotovo o dužini života jedne pčele ( od jajeta do pčele izletnice ); uzimljavanje pčelinje zajednice može biti i na jednom i na dva nastavka (sanduka) - bitno je da im je pčelar ostavio dovoljno hrane koje su one sebi spremile za prezimljavanje te da se pravovremeno odrade sve radnje, poput tretiranja protiv varoe...(piše u knjigama i po forumima, možda pitati i pčelara od kojeg se kupuje (ako je pčelar ); na kraju-sve se vrti oko novaca,opreza nikad na odmet; inače, uobičajeno je napisati i lokaciju pčelarenja
lp i medno
nema frke kod prke

Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Re: Molim za pomoc i savjete

Post: #12752 akarlovic
31 Kol 2013, 18:35

Vrlo vjerojatno se radi o lapsusu nebitno čijem, možda zajednica ima prošlogodišnju maticu, prošlogodišnje pčele uvjeren sam da nema.
Pčele se kupuju na proljeće, vrlo vrlo rijetko bih nekom savjetovao kupnju nakon sezone, možda eventualno kada bih osobno prodavao uz garanciju preživljavanja do proljeća inače ne. ;)

Možeš ih slobodno spustiti na jedan nastavak, no problem sad nastaje zbog ovog:
Adnan je napisao:odlucio sam da nabavim pcele i da se pocnem aktivno baviti pcelarstvom,nikada prije nisam imao nekih kontakata sa pcelama i pcelinjacima izuzev meda kojeg kupim od pcelara

No što je tu je, ako nemaš nikog blizu da ti pomogne sve što je nejasno pitaj. Bolje postavit 100 pitanja previše nego 1 premalo.
Adnan je napisao:Kada je najbolje kupiti pcele?

Na proljeće, na početku sezone nakon prvih većih pregleda pčelainjaka i košnica.
Adnan je napisao:Ne razumijem to sto mi kaze proslogodisnje pcele?moze li mi neko pojasniti sta taj termin znaci proslogodisnje?

Vjerojatno je mislio na maticu, no možda je prošle godine on to kupio pa tako kaže - prošlogodišnje. Najbolje ga pitaj što mu to dođe.
Adnan je napisao:Kada bih u te 4 kosnice mogao ubaciti mladu maticu?

Teoretski bilo kada, kada ju god možeš nabaviti no sada ja ne bih mijenjao ništa ako su matice "rodne" i zaljegaju (pogledaj okvire s leglom) kako treba.
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!


Povratak na “Stacionirano pčelarstvo”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 2 gosta