Stranica 1 od 1

uzimljenje

Posted: 15 Kol 2013, 23:20
od Palestinac
Kalendarski mislim vrlo prikladna tema za sve tipove pčelarenja .Pregledi pčelaca na zalihe -leglo -jakost ,opće stanje.Zadnji čas za početak pripremanja pčelaca za zimu jer od nekih nadanja za pašom i "prirodnim" podebljavanjem zaliha valja odustati ,bar je tako kod mene.Pčelce treba svesti na prostor koji pokrivaju 1 ili 2 nastavka il još manje ,ako treba prihranjivati ,ukloniti rešetke , zamjeniti mjesta nastavcima (ako će u zimu na 2) ,u donji otvoren med pa nek podižu gore itd. Sve što sad napravimo za pčele vratit će nam se na proljeće dobro za dobro ,glupost na štetu.

Re: uzimljenje

Posted: 16 Kol 2013, 07:44
od akarlovic
Točno, bar za ovaj kontinentalni dio je uzimljavanje stacioniranog pčelinjaka proces (vjerujem i ne samo njega) koji traje i ne radi se u 2-3 dana, lagana prihrana sirupom u kojem je šečer 50-60% malo popravi stvar ne samo medenja nego i meda koji brže kristalizira. Sama koncentracija sirupa kako vrijeme prolazi se smanjuje. No bitno si spomenuo a to je da oni koji nisu:
Palestinac je napisao:Pčelce treba svesti na prostor koji pokrivaju 1 ili 2 nastavka


Posebno treba naglasiti kako zimovanje i zimovanje na dvije različite lokacije nisu ista stvar, tako je i uzimljavanje pčela vezano uz lokaciju. Naime nije isto pčele pripremiti za zimovanje na moru ili na velebitu.

Postupno sužavanje leta i postavljanje mamaca za glodavce na skrivenim mjestima oko pčelinjaka su dio priprema za zimske mjesece. Dakako to što je Palestinac dobro napisao sve matične rešetke idu dolje, ako već nisu uklonjene, one se da vam se ne motaju mogu staviti na vrh nastavka/košnice.

Hranjenje pčela kod pčelara je tema za neograničene rasprave, danas držati stacionar bez prihrane je teško, nije nemoguće , ali je teško i više od toga. Iako je naravno bolje da pčele zimuju na medu koji su napravile od prikupljenog nektara, prihrana sirupom je često nužnost. Sada treba samo prilagoditi istu i "znati izračinati" zadnje zaljeganje i zadnje izljeganje zimskih pčela.

Vjetar u zimi na stacionaru:

Iako kako sam imao prilike vidjeti neki pčelari postavljaju za zaštitu od vjetra bale sjena, to je naoko dobra ideja, ja naime mislim da to koliko donosi koristi donosi i nevolja. Počevši od smještaja glodavaca pa do svega drugoga što ne pripada pčelinjaku unutar tih bala. Pa eto da dodam unutar posta i upozorenje za mogućnost susretanja sa zmijama na pčelinjacima.
invazija_zmija.png
invazija_zmija.png (738.39 KiB) Pogledano 13417 puta

Za tako nešto po mom je bolja ciljana sadnja i šišanje žive ograde ili ukrasnog zimzelenog grmlja čiji šarolik izbor nema granica. Sadnju možete početi već od devetog mjeseca,što je po meni bolje nego sadnja na proljeće na koju zbog ostalih svojih obaveza tada obavezno zakasnim.

Zimovanje pčela u nukleusu:

Slika
Ne smatram se nekakvim ekspertom po tom pitanju ali zajdnice koje prezime u ukleusu brzo se dižu u proljeće i budu jedne od boljih u sakupljanju nektara koji nama donosi med. Cijela je filozofija pustiti pčele u nukleusu da se same smjeste, počevši od sredine osmog mjeseca pa na dalje. Pri tome mislim na sedam i osam okvirne nukleuse s dobrom maticom, pet okvirni su priča za sebe no nisu za "otpis". Kod uzimljavanja sa dva i tri okvira sa kojima sam također probao moja iskustva su loša.
Slika

Kondenzacija:

Najveći ili bar jedan od većih problema (vrijedi za sve vrste pčelinjaka) je kondenzacija vlage u košnici. Topli zrak se kao što znamo diže, a topli zrak - kondenzat u košnici sadrži svi to znamo vlagu, pa tu leži jedan problem. Kako se sakuplja na vrhu košnice tako neizbježno nakon nekog vremena željeli mi to ili ne dio vlage pada po pčelama. Dok je vani jako hladno i košnica nije izolirana (po mom niti ne treba biti) ne pada odmah već kad zatopli, pada naravno po pčelama koje su u klupku, razdvaja pčele iz klupka i tu je kraj priče o tim pčelama u proljeće.

Dakle, tu imamo potencijalni problem, osim toga svi znamo da zima ne ubija pčele. Jedno od rješenja je opisano u članku na stranici Pčelarstva OnLine sa letom - ulazom na vrhu košnice. Oni koji nisu čitali neka pročitaju a da stvar malo usporedimo sa na primjer temom koja je svima bliska i poznata sa zatvorenom prozorskim staklima kad nas pet sjedi u automobilu. Nebitno da li se radi o ljetu ili zimi.

Primjer ljeto:
Zatvorimo pet osoba na 40°C i zatvorimo sve prozore i šiber bez da automobil radi (ventilacija). Što se dešava? U automobilu, prije nego se ugušimo, na suncu ili hladu malo kasnije temperatura će se dignuti vrlo brzo i iznad 50°C pa se vjerojatno nećemo ugodno osjećati.

Primjer zima:
Zatvorimo pet osoba na -10°C i zatvorimo sve prozore i šiber bez da automobil radi (ventilacija). Što se dešava? U automobilu, prije nego se ugušimo, orosit će se sva stakla, krov nakon nekog vremena jer je tapiciran. Sve skupa se zaledi jer je temperatura vani minus 10°C. Kad zatopli prvo s krova počinje kapati nama po glavama. Zar ne? Ne vjerujete li probajte ;)

To je stvar koju moguće konstruktori košnica nisu predvidjeli, da jesu stavili bi vjerojatno leto ne vrhu košnice a dolje najobičniju ravnu drvenu dasku sa ili bez varrozne preinake.

Rješenje, jedno od, ako ne želimo leto iz nekog razloga na vrhu košnice je sljedeće: Napraviti "spužvu" koja će upijati višak kondezata navrhu košnice. Kako opisano je u članku ovdje:
http://www.scribd.com/doc/160655911/Kon ... -u-Kosnici

Re: uzimljenje

Posted: 16 Kol 2013, 19:24
od theZiki
Moje se uzimljavaju na 9 ovira i nemam problema s vlagom. Nisam pobornik nikakvih rupa na košnici jer pčele da žele rupe ne bi propolizirale svaku moguću rupicu. A u veljači kad počne veće leglo stavljam papir ispod krova od onih vreća za brašno, te on upija višak vlage, a kako u to vrijeme dobiju pogaču a ne mogu vani ići tako da od tog kondenzata imaju i vodu. Testirano i super funkcionira.

Re: uzimljenje

Posted: 16 Kol 2013, 20:45
od akarlovic
Super theZiki, moraš malo bolje čitati i gledati slike, ove rupe kao prvo nisu na košnici. Kao drugo te rupe su zatvorene piljevinom i hoblovinjem tako da nema šanse da imalo puše u košnicu. No svaka je rasprava dobra. Ja na primjer u veljači na primjer ne stavljam ništa nikakvo "smeće" pa tako ni papir jer vlage nemam.
Btw uzimljujem na 10 okvira. ;)

Re: uzimljenje

Posted: 16 Kol 2016, 08:18
od ogisha905
Meni treba pomoc oko uzimljavanja LR kosnice. Preuzeo sam 9 drustava pcela i s obzirom da sam strogi pocetnik u pcelarstvu svaka pomoc bi mi dobro dosla.
Naime, uzimljavam na jednom nastavku i interesuje me sta ide na taj nastavak-da li stavljam samo krov ili ispod krova ide neki poklopac(koji poklopac), novine, stiropor,...? I kad se tacno kosnica pakuje za zimu, sad nekad ili u devetom, desetom mjesecu?

Re: uzimljenje

Posted: 16 Kol 2016, 19:02
od kljaja89
ogisha905 je napisao:Meni treba pomoc oko uzimljavanja LR kosnice. Preuzeo sam 9 drustava pcela i s obzirom da sam strogi pocetnik u pcelarstvu svaka pomoc bi mi dobro dosla.
Naime, uzimljavam na jednom nastavku i interesuje me sta ide na taj nastavak-da li stavljam samo krov ili ispod krova ide neki poklopac(koji poklopac), novine, stiropor,...? I kad se tacno kosnica pakuje za zimu, sad nekad ili u devetom, desetom mjesecu?


Ispod krova bi trebao imati poklopac ili hranilicu. Ja trenutno imam hranilicu i na njoj krov. Kroz hranilicu im dodajem šećerni sirup kako bi ih stimulirao na maksimalno izgradnju legla i stavljao sam CheckMit radi varoe.

I neznam šta točno misliš pod pakovanje za zimu?
Kada malo postane hladnije, trebao bi staviti češljeve na leto/ulaz kako bi spriječio ulazak miša ili neke druge štetočine u košnicu.

Re: uzimljenje

Posted: 17 Kol 2016, 07:02
od ogisha905
Mislio sam da li prije zime( i u kom mjesecu) osim poklopca treba staviti i stiropor ili novine. Neku dodatnu toplotnu izolaciju. Ili je dovoljno da ostavim hranilicu i krov?

Re: uzimljenje

Posted: 21 Ruj 2016, 17:45
od Palestinac
ogisha905 je napisao:Mislio sam da li prije zime( i u kom mjesecu) osim poklopca treba staviti i stiropor ili novine. Neku dodatnu toplotnu izolaciju. Ili je dovoljno da ostavim hranilicu i krov?
Ne treba ništa (dodatna toplotna izolacija), ali , ako ti se baš zafrkava, stavi novina na hranilicu i poklopi krovom.Imaćeš na proljeće smeća ,al nema veze i sam sam to nekoć radio dok nisam shvatio da su dobre zalihe meda najbolja izolacija.Nikakvo specijalno dihtanje ,ne treba ,jer prevelika vlaga je štetna. Samo čitav krov i dosta.Bit cijele priče oko uzimljenja je : dobra matica - puno meda i pčela i jako malo varoe.Sve to se preko ljeta osigura tako da to uzimljenje ,to se više odnosi na pčelara i rad oko pčela.Pčele su se oduvjek same uzimljavale i izlazile iz zime ,a mi smo tu ,zna se. :lol: