Kad med poteče iz košnice

Ova je tema predviđena za rasprave o tekstovima, slikama i ostalim stvarime vezanim uz pčelarstvo objavljenim u drugim medijima.
Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Kad med poteče iz košnice

Post: #15284 akarlovic
22 Velj 2015, 18:48

Dva Australca Cedar i Stuart Anderson vjeruju da su napravili prekretnicu u pčelarstvu. Oni više ne trebaju vrcaljku kao ostali pčelari svijeta.

Uzbuđeni s ponosom prezentiraju svoj novi izum koji vam omogućava da uživate u svježem medu svojih pčela a bez da pritom otvorite košnicu. To je daleko manje stresno i za same pčele i za pčelara koji prema starim dostupnim tehnikama treba uložiti ogroman trud ali i vrijeme da se izvadi med.

Uključite slavinu i gledate kako vaš svježi, čisti med direktno iz košnice teče u staklenku. Bez nereda, bez puno buke, nema skupe opreme za vrcanje i pčele jedva da se i uznemire. "Ovo je uistinu revolucija. Možete ga vidjeti u košnici, vidjeti kada je med spreman i uzeti ga na ovaj vrlo prihvatljiv i nježan način." pojašnjavaju inovatori.
Cijeli je članak dostupan na stranici pcelarstvo.hr klikom ovdje

Izum će kako su najavili navodno biti uskoro dostupan svima.Kako stvar funkcionira?

Flow™ košnica ima 3 Flow™ okvira u sredini koji se nalaze između 4 tradicionalna okvira. Med se vadi kako su inovatori zamislili iz jednog ili sva tri Flow™ okvira pomoću ventila s crijevom no kako ističu moguće je kombinirati više načina vađenja meda pa na slici možete vidjeti i prototip iz kojeg se istovremeno vadi med sa 6 okvira dok njihov djed Don Anderson ponosno pozira na slici nakon što je izvadio 6kg meda sa dva okvira. U Flow™ medište LR košnice stane 8 Flow™ ili kao do sada 10 LR okvira.
Kako Flow™ okviri funkcioniraju?

Okvir Flow™ sastoji se od već djelomično formiranih stanica saća koje pčele nakon umetanja završavaju vlastitim voskom te ga popunjavaju medom kao i u svakoj drugoj košnici ili okviru unutar košnice na kraju kada med sazrije pčele ga poklapaju sa voštanim poklopcima. Kada uključite funkciju vađenja meda koja pomalo liči na slavinu za vino i slično stanice koje su vertikalno podjeljene unutar ćelija formiraju kanal što dovodi do toga da med teče prema dolje u posudu izvan košnice praktički bez ikakvog ometanja pčela.
Kada se ćelije isprazne slavinom resetirate položaj saća u početni kao što je i bio prije vađenja meda tako da ga pčele mogu popraviti i eventualno ponovno napuniti medom. Čitajući i gledajući slike ili video dobivate dojam da su inovatori napravili nakon dugo vremena inovaciju stoljeća - nešto jednostavno savršeno.
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!

brane
trut
trut
Postovi: 170
Pridružen: 05 Ruj 2010, 11:54

Re: Kad med poteče iz košnice

Post: #15292 brane
23 Velj 2015, 15:01

Zanimljivo to je da imaš dva tri takva nastavka s okvirima toliko da se pokaže. Za nešto iznad npr u profi sumnjam da bi bilo no danas sutra ko zna ;)


Povratak na “Iz medija”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 1 gost