Stranica 1 od 1

Početnička pitanja

Posted: 21 Lip 2015, 20:15
od Mellifica
Pozdrav svima,

Nova sam na forumu, nisam sigurna gdje postaviti pitanje pa stoga nova tema.
Prije petnaestak dana kupila sam tri društva na 5 ramova i stavila ih u LR košnice, trenutno na jednom nastavku a već se proširile na 9 i 10 ramova. Pčele se nalaze u Bosni na nadmorskoj visini 1100m.

Mentora nemam, razgovarala sa par pčelara, i dobila kontradiktorne odgovore, tipa da ove godine ne vrcam med ili da probam izvrcati malo. Zanima me kako se uopšte vrca med kada imate samo plodište (znam da se ne diraju ramovi s leglom), tj. kako ću znati treba li nešto vrcati? Takođe, trebam li izvrcati medljikovac (a ne znam ga ni prepoznati), i kada se vrca medljikovac? Izvinjavam se ako nisam precizna, malo mi je zbrka u glavi od puno pitanja i čitanja a prakse nemam.

Unaprijed zahvaljujem

Re: Početnička pitanja

Posted: 21 Lip 2015, 20:52
od Palestinac
Najkvalitetnije odgovore dat će ti upravo ti lokalni pčelari jer poznaju teren i paše itd.Da si na mom terenu (slavonskom) na oko 100m nad. visine rekao bih ti ,ostavi ,ne vrcaj ništa ,osim ako nisi na paši suncokreta.Imaj vjere u te pčelare .Što se tiče medljikovaca ,ima ih jako puno vrsta i sam mnoge ne mogu prepoznat a tobož imam neko iskustvo.Malo obuzdaj želju za vrcanjem ,biće još sezona ,fokusiraj se na pčele da što zdravije -jače - s dobrim zalihama uđu i izađu iz zime.

Re: Početnička pitanja

Posted: 21 Lip 2015, 21:06
od Mellifica
I ja sam htjela da ostavim vrcanje i da učim na terenu, nego nemam mentora još uvijek. Malo su me ti lokalni uplašili s medljikom, kao ako to ne izvrcam loše za zdravlje pčela itd. U svakom slučaju, hvala puno na brzom odgovoru, sve najbolje Vama i Vašim pčelicama

Re: Početnička pitanja

Posted: 22 Lip 2015, 06:47
od Mellifica
Evo i za ostale pocetnike adresa stranice s koje se mogu besplatno daunlodovati knjige o pcelarstvu https://archive.org/details/Pcelarstvo-knjige