Šta ja to hoću?

Pčelarski dnevnik forum člana "Neznalica" ...
Neznalica
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 981
Pridružen: 07 Sij 2013, 02:26

Šta ja to hoću?

Post: #11657 Neznalica
01 Lip 2013, 22:58

Kolegice i kolege, svi smo mi jednom počeli, radili i učili, imali uspone i padove, imamo ih i sada, koprcamo se i borimo sa svim i svačim i ne odustajemo, imamo ideje i vizije, stremimo ka nečem što smo zamislili itd., pa sam se stoga odlučio za ovu temu. Ko zna, možda pomogne i meni i još ponekom. Vidjećemo. U jedno možemo biti sigurni i vi i ja: u iskrenost.

Pozdrav, svako dobro!

Neznalica
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 981
Pridružen: 07 Sij 2013, 02:26

Re: Šta ja to hoću?

Post: #11691 Neznalica
03 Lip 2013, 14:20

1. Hoću da imam pčele.
2. Hoću da imam obavezu protiv duholoma.
3. Hoću da budem tamo gdje mi je lijepo jer volim pčelarski "šah" (nadmudrivanje).
4. Hoću da imam društva koja će imati samo neprirodno stanište (košnicu), a sve ostalo po njihovoj volji (imam, imaću još).
5. Hoću da me nikakav prinos ne optereti, ne ubrza niti uspori.

Pretjerao sam samo u broju društava jer tridesetak društava je već fin pčelinjak i povelik ulog za običnog čovjeka, ali to sam već zaboravio. Mislio sam se držati na 10-15 društava, no - još ovu, još onu, lijepa je ona, mogla bi još ona... i tako sam tu gdje jesam.

U toku 2 dana izašla mi 2 prvenca - jedan sa maticom ofarbanom u žuto, drugi sa neobilježenom maticom. Za jedan sam bio siguran odakle je jer tamo nemam dostupa zbog nepokretnog prirodnog saća (kranjić-daščara), drugi me je baš momački prevario K1 LR. Zanimljivo! Svi kažu da je rojenje nepoželjno. Unekoliko su upravu, ali nije to propast kao što to u mnogim knjigama piše. Znao sam to i prije, ponovio gradivo i juče. Naime, izrojio se K1, a ja dva medišta nisam mogao sam dignuti. Pomogao mi je sin, mada ja i sada mogu solidno potegliti. I opet neću vrcati, no dodati nastavak između. Ali gdje i kako? Prvo plodište je ostalo sa 2 rama legla i 3 matičnjaka (1 zatvoren i 2 otvorena, a sva tri spojena) i 2 rama hrane, pa preko njega H.R. pa prazan polunastavak sa saćem, pa medišni nastavak br 1 u koji sam podigao dio legla bez matičnjaka (krivo mi je što i tu nisam ostavio 2 matičnjaka), pa Snelgrova daska, pa medišni nastavak br 2 sa dijelom legla i matičnjacima. Mislio sam (krivo sam mislio, kao i skoro uvijek) da neću utrošiti ni ono što imam, a eto, fali mi nastavaka, tj.saća jer sam sve pretopio, htijući potpuno preći na prirodno saće.

Dok dođem kući, sinovi će pripremiti dvije stvari:

1. LR nastavak sa dijelom satnih osnova i dijelom zalijepljenog prirodnog saća (jezičci) pa ću ga dodati ispod Snelgrove daske. Hmm! Posmatrao sam to juče kad sam završio. Pčele su itekako pametne. Naime, puzale su i vrlo brzo otkrile leto na Snelgrovoj dasci, a to je prijetnja rojenjem (drugenac). Izlaz? Podbaciti prazan polunastavak. I to će biti spremno dok dođem kući, a sav posao će trajati sveukupno 3-4 minuta. A Snelgrova daska ima 4 leta (2 naprijed, 2 nazad). Možda u "šahu" povučem potez: zatvorena oba prednja, otvoreno gornje zadnje leto (protiv rojenja).

2. Drvenu ploču LR dimenzija, debljine 20 mm sa izrezanih 12 rupa u koje ću staviti 12 staklenih galona sa starter-trakicama. To je taj "šah" koji volim. Ko zna, možda nešto i uspijem.

Pozdrav, svako dobro!

gregor
kućna pčela
kućna pčela
Postovi: 49
Pridružen: 03 Kol 2012, 16:15

Re: Šta ja to hoću?

Post: #11697 gregor
03 Lip 2013, 17:07

Ovo o broju društava se i meni događa ka držat ću se 7 8 kad sad 13 lani bio na 4. A šta su starter trakice reci neukome?

Neznalica
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 981
Pridružen: 07 Sij 2013, 02:26

Re: Šta ja to hoću?

Post: #11707 Neznalica
03 Lip 2013, 23:05

gregor je napisao:Ovo o broju društava se i meni događa ka držat ću se 7 8 kad sad 13 lani bio na 4. A šta su starter trakice reci neukome?


Evo ovo:Moja k., ram i raspon, A.JPG


i dobiješ ovo:

Neznalica
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 981
Pridružen: 07 Sij 2013, 02:26

Re: Šta ja to hoću?

Post: #11720 Neznalica
04 Lip 2013, 13:21

Skoro pa svakodnevno sjedim i razgovaram s pčelarima. Sjetimo se da je godina iznenada vrlo, vrlo fino startala u beharskoj paši. Priča mi tako prije 10-ak dana jedan kolega kako su pčele bile nanijele ihaj-haj pa je "fino" izvrcao. Kad sam ga upitao je li med zreo, počeo je zamuckivati. Rekao sam mu da taj med brzo kristališe krupnim kristalima, koji mušterije asocira na šećer, pa neka se ne iznenadi ako ga koji bude priupitkivao i sl. Dakle, isti nam je teren, ja njega nikad nisam pitao za savjet, on mene jeste, a ja slab pčelar - nisam ništa izvrcao. Dobro, priznajem. Idemo dalje. Sretnemo se juče pa mu samo pokažem prstom u nebo, a on k'o iz topa: "Ma, ostavio sam ja njima dosta", na što sam mu rekao: "Prstom sam te pitao hoćeš li prihranjivati i jesi li već?", što znači, ako bude drugi put vrcao: šta je to izvrcao.

Šta sam ja uradio. Ona društva koja otvaram, njih sam razvukao, jaka su, imaju i viška hrane i držim ih na "volanu" i "gasu". Šta hoću? Da dodam gas kad sunce ugrije jer jednom mora. Eh, ako pogriješim u procjeni, ostaje mi sljedeća godina za popravni. A mogao sam i ja komotno izvrcati, i pokušali su me nagovoriti, bilo je i kritika, ali to nije ono što želim i nije to med koji želim ni sebi niti drugima jer ja med nikad nisam razvrstao na onaj za mušterije i za mene: i moja majka i mušterija i njegova majka jedemo isti i uzimamo s reda. Zato sam mnogima, na pitanje o pravom medu, rekao: "Med se i kupuje i prodaje na obraz i na dušu!" Naravno da znam da će se neki nasmijati, neki reći kako diskvalifikujem pčelare, drugi kako ne znam pčelariti itd., no ja idem svojom stazom kao i svako svojom pa gdje se susretnemo. Šta sad hoću? Stvarni višak meda bez diktiranja viškova pomoću sirupa, a ono da pčelama treba zamijeniti med šećerom (oteti med, dati sirup, i to je još, kao, i bolje), ma - o tome neću ni da mislim.

Pozdrav, svako dobro!

Korisnički avatar
medonjonjo
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 59
Pridružen: 29 Lip 2011, 21:23
Lokacija: Karlovac

Re: Šta ja to hoću?

Post: #11729 medonjonjo
04 Lip 2013, 20:36

E moj Neznalica pa ti si prava Sveznalica! Ma šalim se, a i u pravu sam!
Je, ja sam barem za sada zadovoljan. Po meni je godina dobro počela i društva su mi bila dobro pripremljena. Lani imao 5 rojeva koje nisam vrcao, a ostale 4 izvrcao
nešto malo kestena i lipe (bagrem se smrzao). Na jesen sam dobro prihranio sirupom od 15.08. pa stavio pogaču 16.09. sa stimularom. U zimu ušle sa zatvorenom antivaroa podnicom i kombinirana hranilica-zbježište pod krovom. Pčelarim sa LR. I ništa više. Nikakav papir i utopljavanje. Samo ventilacija.
27.03. dao svakoj oko 2dl sirupa sa lijekom protiv nozemoze. Onima koje su potrošile pogaču dao još. E da, i nukleusima isto pola. Imam 2, 7-okvirna LR nukleusa sa nastavkom koji mi služe za pojačavanje. Sve prošlo OK. Sada su mi ovih 9 LR na 4 nastavka (plodište, matična i 3 medišta). Još uvijek je u njima voda! Slabo poklapaju, da je toplije možda bi išlo malo bržije.
Danas vidio nedaleko mog pčelinjaka (oko 3-4 km) amorfu, taj bagremac kako ga još zovu. Ima je zbiljam dosta.
Nose sa nje taj crveni pelud a dali medi, ja vjerujem da nešto da. Nemam vage da bih znao.
A šta ja to hoću?
E pa hoću zadovoljstvo a nikakvu dobit. Ma kad vidiš kud sve to ide, ispada da će još za našeg života te globalne posljedice biti katastrofalne.
Gledam neki dan stršljen se polakomio za mojom visećom flašom pive, pa mi dođe da ga otjeram.
Život je kratak a pčelinji je jako kratak.
Živi bili i medom se častili.
I Trutovi umiru zar ne!

Neznalica
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 981
Pridružen: 07 Sij 2013, 02:26

Re: Šta ja to hoću?

Post: #11735 Neznalica
04 Lip 2013, 22:13

medonjonjo:
Ma kad vidiš kud sve to ide, ispada da će još za našeg života te globalne posljedice biti katastrofalne.


To je to. Nažalost i zahvaljujući dvonošcima koji su zaboravili da svi imamo slične potrebe i da smo svi smrtnici.

Još sam s nekim razgovarao o sedmookvirnim nukleusima pa sam mu rekao da su to za mene društva. Možda si to bio i ti. Nisam probao, a mislim da bi bila dobra sedmookvirna.

Sada su mi ovih 9 LR na 4 nastavka (plodište, matična i 3 medišta).


Drago mi je da si ih tako dobro razvio. Pazi se rojenja. Jaka društva zablokiraju jedno LR plodište dok trepneš okom.

Nozemoza? Koji lijek? Nozecid (jod), Fumagilin (antibiotik), KAS (čaj) itd.?

Pozdrav, svako dobro i sretno!

Neznalica
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 981
Pridružen: 07 Sij 2013, 02:26

Re: Šta ja to hoću?

Post: #11736 Neznalica
04 Lip 2013, 22:27

Imam RV već tri godine. Hoću i EV jer nemam pravo o njoj ništa reći dok ne probam. Zato sam na postojeće tri RV dodao po 1 nastavak EV, ali sa samo starter-trakicama jer hoću prirodno saće. Nakrcale su ih momački i nisam smio više čekati. Dok sam bio na poslu, sinovi su oduzeli po taj 1 nastavak, podbacili još jedan prazan ispod i, eto, od danas imam i tu EV. Naravno, dodata su tri matičnjaka (2 zatvorena i 1 otvoren); u hranilicu 0.5 l sirupa, , a na satonoše pogača, leto zatvoreno pa u sami mrak ozvoreno 1 cm i - sretno do 25. 06., kad bih trebao ofarbati mladu maticu ako sve bude uredu.

Greška? Bilo je svega +14-15 stepeni. Momci su radili brzo, bar tako kažu. Inače, ne vole pčelarstvo, makar što znaju besprijekorno uraditi sve što zatražim, ali ne pokušavam da ih prisiljavam da vole pčelarstvo.

Pozdrav, svako dobro!

Neznalica
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 981
Pridružen: 07 Sij 2013, 02:26

Re: Šta ja to hoću?

Post: #11746 Neznalica
05 Lip 2013, 22:31

Sutra-prekosutra i ovo ide na jednu odličnu DB 12.

Pozdrav, svako dobro!

Galoni, prirodno, 1 A.JPG

Galoni prirodno, 2 A.JPG

Neznalica
stari pčelac
stari pčelac
Postovi: 981
Pridružen: 07 Sij 2013, 02:26

Re: Šta ja to hoću?

Post: #11747 Neznalica
05 Lip 2013, 22:40

A ovo se zove: NA ČEKANJU DO DALJNJEG. Još uvijek uspješno držim i "volan" i "gas", a dokle ću uspjeti - ne znam.

Pozdrav, svako dobro!

Hladno 01.06.2013, 6 A.JPG


Povratak na “Šta ja to hoću?!”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 1 gost