GIMP INSTALACIJA I OSNOVNA PRILAGODBA

GIMP tutorijali hrvatskom jeziku, gimp upute, izrada GIMP gif animacija, crtanje, popravak fotografija, besplatno preuzimanje, nadogradnje, 3D efekti ...
Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

GIMP INSTALACIJA I OSNOVNA PRILAGODBA

Post: #8348 akarlovic
25 Lis 2012, 21:57

GIMP (GNU Image Manipulation Program) je potpuno besplatna aplikacija namijenjena kreiranju i obradi slika. Mogućnostima kada ga savladate ravan je Adobe Photoshop-u i kao besplatna alternativa i svoj posao odrađuje više nego savršeno. GIMP zahednica izdaje i časopis koji će objavljivati autorske radove zajednice iz cijelog svijeta, iz područja fotografije, digitalne umjetnosti, grafičke umjetnosti, dizajna itd. GIMP časopis sadržavat će razne vodiče koji će vas voditi korak po korak kroz svaki detalj procesa da bi ste i vi naučili u potpunosti iskoristiti mogućnosti ovog moćnog potpuno besplatnog programa. Svako izdanje dostupno će biti i u PDF formatu te objavljeno na issuu i na službenoj stranici: gimpmagazine.org Kako ipak postoje određeni troškovi GIMP se između ostalog financira i preko male web trgovine unutar koje možete ili donirati pokoji dolar ili kupiti poneki suvenir sa GIMP logom.
------------------by akarlovic---------------------------------------------------
INSTALACIJA I OSNOVNA PRILAGODBA
Slika

Trebate li samo promjeniti veličinu slika, ukloniti crvene oči na fotografiji ili se malo "poigrati" i spojiti više slika u jednu GIMP će vam sve odraditi savršeno, bilo da li ga koristite kao početnik, korisnik sa osnovnim predznanjem, kao stručnjak. Trebate li alat za obradu web fotografija ili nešto drugo ovaj program za obradu slika ima odličnu podršku za razne filtere koji se koriste pri radu s računalnom grafikom pa ga po kvaliteti uspoređuju i s vrlo skupim Adobe Photoshopom. Uostalom i sučelje im je slično. Naravno ako želite Gimp programiran pod X11-a na UNIX-om, ali dostupan i za Linux, Microsoft Windows i Mac OS X operacijske sustave uvijek možete donirati vrijednim GIMP developerima pokoji dolar, euro ili kunu.
GIMP instalacija (izvor: youtube video)

GIMP instalacija (izvor: youtube video)

Samom instalacijom GIMP softvera nećete naravno dobiti posao u dizajnu, posao eksperta za obradu fotografija ili web industriji i slično ali korak ste do stečenog znanja osnova obrada vaših slika za vaše potrebe. ALI budete li marljivi kao pčela i ovo pratili sa zanimanjem ... tko zna gdje su nam granice ;)
Nakon instaliranja GIMP softvera kao i kod svakog programa, mobitela, kompjutora i slično potrebno se sa njime i njegovim mogućnostima "upoznati", a kako drugačije nego obradom nekih slika.
Iako se također kvalitetan alat za obradu slika PHOTOSHOP savjetuje mnogim pčelarima i navodi ih se (manipulacijom i skrivenim reklamama) na nazovi "učionice" treba reći da se radi o izuzetno skupim "igračkama" i čija je upotreba dozvoljena samo sa licencom proizvođača.

Licenca prati računalo i može se koristiti samo na njemu i ni jednom drugom. Upotreba bez licence kažnjiva je i tretira se u svijetu poput pljačke banke. Cijena licenci ovisi o nekloko parametara i kreće se od nekoliko stotina do nekoliko tisuća dolara.
GIMP je za razliku od onih plačenih softvera kvalitetan BESPLATAN softver sa pregršt mogućnosti. Kao i većina softvera GIMP neće raditi sam nakon instalacije nego njegova "snaga i moć" dolazi do izražaja tek onoliko koliko osoba koja njime rukuje ima iskustva i znanja. Više iskustva i znanja veće mogućnosti.
GIMP je dostupan na mnogim jezicima pa tako u dijelu programa u C:\Program Files\GIMP 2\share\locale imate sve dostupne. Hrvatski nije do kraja preveden pa se preporuča upotreba na engleskom jeziku. Na tom su jeziku ionako dostupni brojni savjeti o korištenju.
Kako instalirati PHOTOSHOP filtere u GIMP

Treba znati da GIMP softver podržava vrlo veliki broj PHOTOSHOP filtera, kao i veliku većinu braševa. Dio PHOTOSHOP dodataka treba i to znati nije besplatan ali zato ima dovoljno onih besplatnih koji se mogu preuzeti s web-a. Da bi ih vaš GIMP mogao okrenuti i koristiti trebate napraviti sljedeće:

Za to vam je potreban PSPI plugin. Nakon preuzimanja otpakirajte ga i tako optakiranog prebacite u GIMP plugin folder koji ćete pronaći ukoliko ste "klasično" instalirali u C:\Program Files\GIMP 2\lib\gimp\2.0\plug-ins. Pokrenite GIMP i idite na "Filters" te u dnu kliknite opciju Photoshop Plug-in Settings(slika ispod).
gimp_photoshop_plugin.png


U novom prozoru kliknite na ikonicu u lijevom uglu (list papira). Nakon toga kliknite na ikonicu u desnom gornjem uglu (folder ikona) i označite folder koji ste prije toga kreirali u koji ćete smještati sve pluginove i kliknite "OK"(slika ispod)
gimp_photoshop_plugin1.pngKraj prvog dijela: INSTALACIJA I OSNOVNA PRILAGODBA
Pitanja vezana uz instalaciju GIMP-a i prateće pluginove (samo taj dio ostatak poput upotrebe i obrade slika u idućoj temi) možete postavljati ispod, naravno i vaše upute znate li i imate li ih te ako ste voljni podjeliti sa ostatkom pčelarske populacije.
------------------by akarlovic---------------------------------------------------
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!

Korisnički avatar
Medo_os
trut
trut
Postovi: 161
Pridružen: 21 Velj 2013, 19:04
Lokacija: Osijek

Re: GIMP INSTALACIJA I OSNOVNA PRILAGODBA

Post: #15024 Medo_os
03 Stu 2014, 11:58

Iako nisam shvatio gornji post, poziv na donaciju je uvijek hvale vrijedan.

Uz GIMP treba razmisliti i o prelasku na potpuno besplatan operativni sustav. Pogotovo oni koji imaju OPG.
Naime inspekcije potkovane izdašnim uputama od Microsofta obilaze najčešće trgovine, a i odlazak u firme, obrte i OPG im nije stran.

Kako su LINUX distribucije besplatne za korištenje, topla su preporuka kao zamjena za MS Windows i Mac OS koji se, po meni, preskupo naplaćuju.
Sa većinom Linux distri dolazi i Office paket koji se opet u windozama plaća i to nisu mali iznosi.

Koristim Linux Mint i Fedoru, nisam znalac, ali se snalazim, a tu je i velika podrška kako naših tako i stranih foruma ako nešto zapne.
Ako netko želi prijeći ili već koristi, a treba kakvu pomoć, vrlo rado ću u okvirima svojih mogućnosti pomoći.

Malo sam otišao u OT, ali kako je GIMP izvorno pisan za Linux (a PhotoShop je i potekao od GIMP-a) mislio sam da je i ovo dobra tema za obraditi ako ima zainteresiranih.
Vjerujem da mnogi koriste računala za surfanje i pisanje u word i excel programima, Linux je po tom pitanju puno sigurniji operativni sustav. Ne trebaju vam firewall i antivirus programi, antišpijunski i ostali dodaci, sustav se puno brže podiže i gasi i samo korištenje je puno ugodnije.
Postoje programi koji rade isto što trebate i u windozama, tako da je sve pokriveno. Jedino će igrači biti zakinuti, ali i na tom polju stvari polako idu na bolje.

Toliko za sada, pa ako bude interesa možemo i dalje o tome.
LEGALIZACIJA OBJEKATA - ENERGETSKI CERTIFIKATI

Korisnički avatar
akarlovic
Pčelarstvo Online član
Pčelarstvo Online član
Postovi: 3364
Pridružen: 30 Kol 2010, 22:55
Skype: antun.karlovic
Pčelarska udruga: Pčelarstvo OnLine
Lokacija: Varaždin
Kontakt:

Re: GIMP INSTALACIJA I OSNOVNA PRILAGODBA

Post: #15025 akarlovic
05 Stu 2014, 13:40

Medo_os je napisao:Iako nisam shvatio gornji post, poziv na donaciju je uvijek hvale vrijedan.

Bit će obrisan i korisnik i post to su oni kojima je dosadno pa ...

Linux je slobodan softver i globalne komunikacijske mreže uz besplatnu GPL licencu za korištenje postao je prepoznatljiv. Doduše još uvijek ima ljudi koji misle da je besplatno dio prijevare ili lošije ali je i takvih uglavnom sve manje. Posebno se to odnosi na korišzene internet preglednika. Statistički gledano više se koriste besplatni jer se osim što su besplatni za upotrebu daleko brže razvijaju.

Može dalje o tome itekako ako imate volje otvorite temu, da bi bilo kasnije preglednije onima kojima zatreba, opišite svoja iskustva i podjelite ih s ostalima. Budete li stavili i pokoju uputu nitko sretniji od budućih korisnika istog. Ubuntu se može prevesti kao "humanost prema drugima" ;)
Oprez pčelar: on dosađuje svojim prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, mužu ili ženi, djeci i roditeljima pričajući bez prestanka o pčelama i njihovim proizvodima!


Povratak na “Kvalitetna obrada fotografija GIMP besplatnim softverom”

Korisnika online

Korisnika: Nema registriranih članova i 1 gost